Читај ми!

НДХ: Страх

Први од три дела документарног филма о Независној Држави Хрватској

"Колико је само тих дана било страха у сусрету џелата и жртве. Обојица су били припадници људског рода, вероватно се никад раније нису видели, један другоме ништа нису били криви. Ипак, један је био мучитељ, а други унапред осуђен на смрт, један је био све, а други ништа". Тако је један затвореник описао оно што се у лето 1941. догађало у Госпићу, и на Велебиту у комплексу логора Јадовно.

Тај логор био је један од првих у НДХ. Циљ челних људи те марионетске државе Трећег рајха био је да оснују логор за који се неће знати. Једно од места комплекса логора било је острво Паг, односно увала Слана, предео не којем нема никавог живота и који неки описују као "пакао у каменој пустињи".

Први део документарног филма о НДХ говори о историјском контексту у којем је дошло до стварања те државе, о деловању усташког покрета и Анте Павелића до 1941. године, о улози Римокатоличке цркве и загребачког надбискупа Алојзија Степинца.

У филму говоре историчари из Србије и Хрватске Љубодраг Димић, Хрвоје Класић, Ђуро Затезало, Јосип Јурчевић, Вељко Ђурић, Дејан Ристић, публициста Славко Голдштајн, епископ славонски Јован (Ћулибрк), босански фрањевац Марко Оршолић и потомци страдалих у логору "Јадовно" Борис Беговић и Душан Басташић.

Аутор филма је Стеван Костић, монтажер Горан Мијић, сниматељ Александар Агбаба, тонски сниматељ Саша Прибаковић, стручни консултанти Дејан Ристић и Јован Мирковић, новинари сарадници Драгана Игњић, Милица Јевтић, текст је читао Душан Радуловић. Филм је настао на предлог уредника Информативног програма РТС-а Ненада Љ. Стефановића.

Прва епизода на програму је у уторак 20. септембра у 21.15 часова.

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије