петак, 23. нов 2012, 18:25
Зашто се плашимо ГМО?
Да ли су наши страхови од генетски модификованих организама (ГМО) оправдани или претерани.
Овде можете прочитати краћу/текстуалну верзију емисије Око
У САД је неизбежна у Европи забрањена, таква је данашња ситуација са генетски модификованом храном. Сличне поделе важе и у научним круговима. Док једни тврде да нам без ГМО нема будућности јер нећемо моћи да произведемо довољно хране без интервенција на организмима којима се хранимо, други мисле да би то водило ка озбиљним девијацијама.
У Србији је увоз и гајење ГМО забрањено, али будући да земља није у Европској унији постоји могућност да се под притиском та одлука промени. Најгоре од свега је, ипак, то што нација врло мало зна о ГМО што већ присутно неповерење додатно увећава.
Шта о ГМО мисле они који се баве генетичким истраживањима, шта стручњаци за пољопривреду и какав је став државе, у Оку говоре др Јованка Миљуш Ђукић из Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство у Београду, др Миладин Шеварлић, професор Пољопривредног факултета у Београду и Милош Миловановић из Министарства пољопривреде.
Коментари