Ексклузивно са Миром Адањом Полак-Живот на двору

Принцезу Јелисавету Карађорђевић сам први пут срела пре више од 20 година у Београду. Од њеног првог доласка у Србију када је дошла само на кратко као супруга перуанског дипломате. Од њених првих долазака у Србију пратила сам и желела да сазнам све о породици која је носила жиг срама само зато што није била схваћена и што дела Кнеза Павла нису била правилно тумачена.

Боравила сам у кући у Паризу коју сам у једној од емисија назвала 'кућом изгнанства' у којој је породица становала након прогона у Кенију и где се кнез Павле суочио са смрћу свог вољеног сина Николе млађег брата Принцезе Јелисавета који је трагично погинуо у аутомобилској несрећи.

У кући у Паризу сам била данима и нисам је напуштала живећи историју своје земље читајучи многа документа,а да о томе нисам ништа знала. Тога није било у нашим уџбеницима историје.

Кућа у Паризу у 16. арондисману је била тако отмено ненаметљива и, скромна, уредна као да су укућани изашли само на трен. Била је то кућа у коју се вратила Јелисавета Карађорђевићá први пут после дугог отсуствовања након њеног наглог одласка из родитељског дома када је имала 23 године јер није могла да гледа тужне и разочаране родитеље. Била сам са њом када је први пут ушла у родитељски дом после дуго година.

У тој кући заједно смо читале писма њених родитеља. Све је било ту осим писама између 1941 и 1945 године. Неко их је однео.

Боравећи у тој кући као да је време стало. Биле су ту хаљине Кнегиње Олге, Књиге Кнеза Павла, нашли смо и дневник који описује шта је све мучило њих двоје у изгнанству.

Заједно смо једног дана посетиле и Кнегињу Олгу у једном дому за старе поред Париза. Тада сам је први пут видела. Светска штампа и лист 'Royalty" забележио је тај сусрет и све што се са њима догађало. Била је то сензација. Кинотека је 1994. године те емисије уврстила као први ауторски новинарски материјал у своју документацију. Кнегиња Олга Карађорђевић је тада први пут виђена на филму након Другог светског рата.

У оквиру емисија Екскузивно коју радим било је имитовано неколико документарних емисија које су водиле до истине. Људи су се тада први пут суочили са животом ове породице која је живела далеко од своје земље, а била дубоко уткана у нашу историју. Урадила сам укупно 6 емисија које су се бавиле породицом Павла Карађорђевића.У овим емисијама обједињена је прича једне породице о којој смо до недавно веома мало знали. У емисији говоре лакеј на Двору као и дадиља Јелисавете Карађорђевић. Ти људи били су непосредни сведоци њиховог начина живота.

Кнез Павле ухапшен је 28 марта 1941. и послат у избеглиштво. Ван земље провео је 70 година и никада се није вратио у Србију.
Кнез Павле умро је у Паризу 1976, имао је 83 године. Кнегиња Олга умрла је 1977, имала је 93 године.
Кнез Павле рехабилитован је 28.новембра 2011 године. Тог дана проглашен је невиним.

Ауторка Мира Адања Полак 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару