Филмска хроника - Ти дани те године 1959.

Емисије документарног програма Филмска хроника, баве се важним дешавањима у тадашњој СФРЈ и свету. Овога пута гледаоци ће видети који су догађаји обележили „те дане и ту 1959. годину“.

Пре тачно 65 година, председник СФРЈ Јосип Броз Тито био је на тромесечној турнеји по Азији, Африци и земљама Европе, а по повратку у Југославију, на острву Бриони угостио је белгијску краљицу Елизабету и Че Гевару. У Југославији су те године боравили и амерички астронаут Луј Армстронг и глумац Орсон Велц који је снимао филм у Загребу, где је те 1959. године саграђен први небодер са 16 спратова. У тамошњој Радио-индустрији почела је производња телевизиора, а у Београду градња Топлане. У Прибоју је произведен први југословенски аутомобил хладњача. Љубитељи позоришта у Приштини гледали су трећу премијеру на албанском језику – представу „Ожиљак“, а у Опатији на Фестивалу забавне музике прва награда је припала песми „Мирно теку реке“, коју је певао Душан Јакшић.

Ово су само неки од догађаја по којима је остала упамћена 1959. година. Бројни снимци сачувани од заборава, у овој емисији Програмског архива РТС-а, својеврстан су историјски документ, вредан пажње.

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије