Моја дедовина: Црнотравци први пут у Мојој дедовини!

Ово је емисија посвећена чувеним зидарима бивше Југославије, а први пут видећемо мобу на којој су скоро сви мајстори.

Ово је прича о крају Србије из кога су многи дечаци већ са 15 година одлазили у печалбу, на рад са мајсторима, да науче занат и дођу до свог парчета хлеба. Овај крај Србије претрпео је злочине током Другог светског рата као ретко који. Тада завијена у црно - Црна Трава.

"Моја дедовина"

Ми идемо у село Дарковце на 1500 m надморске висине. Тамо нас чекају потомци деда Денче, који је и као инвалид рата опет живот провео на зидарској скели како би прехранио породицу, а дедовину оставио новој генерацији.

"Моја дедовина"

Ово је, уствари, прича о вредним људима југа Србије, коју је иницирала његова унука Ратка. Она од све фамилије једина проводи годишње по неколико месеци на имању предака, понекада и сама. Има најбољу другарицу змију, која свакога дана у 11 сати долази на исто место испред дедине куће да је поздрави и као да јој преноси да она чува кућу док је домаћица у Алексинцу. Из овог села се породица одселила после завршетка њеног првог разреда основне школе. То је био одлазак и потрага за бољим животом, а Ратка овај дан памти као најтужнији у свом детињству.

"Моја дедовина"

Она сматра да је дедовина преживела и теже дане и да је дужност потомака да је сачувају. Деда Денча, браћа и сестре су пред сам Други светски рат остали без родитеља. Он се оженио у 15. години старијом девојком, која је са њим однеговала шесторо браће и сестара. Од времена ратова и глади до времена послератне изградње.

"Моја дедовина"

Од пољопривреде није могло да се живи у овим планинама. Сва деца из црнотравских села памте време када са кућног прага одлазе очеви на градилишта широм Балкана, а остављају жене са децом да сачувају кућу док они граде туђу. Неки су се враћали тек пред зиму и затицали дете које је у међувремену проходало, проговорило. Сви мајстори су скоро као деца први пут отишли од куће и младост провели на скели. Ово су људи који су за дедовине урадили све што су могли. Жртвовали себе.

"Моја дедовина"

Пријавите се за серијал на mojadedovinarts@gmail.com. За сезону 5 (која се снима од пролећа 2025. године) у потрази смо за најјачом мобом у Србији!

"Моја дедовина"

Комплетном пријавом сматраће се она која садржи историјску причу о дедовини и слике стања куће и окућнице, причу о прецима, причу о породици данас и бројност и састав мобе за сва три дана (колико трају радови). Серијал доноси три хиљаде евра као помоћ да се купи материјал, а домаћин окупља испомоћ најмилијих. Селекција почиње крајем 2024. године.

"Моја дедовина"
 

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару