ТВ Театар: Моја ти

Месец савремене српске драме у ТВ Театру настављамо емитовањем представе "Моја ти", продукције Атељеа 212 из 2017. године.

Настала је према драмском тексту Олге Димитријевић, првобитног наслова "Како је добро видети те опет", изузетно вредног, у погледу садржине, али и форме и стила. Донео је необичан сусрет поезије и драме, огољене осећајности и стилизације, фрагментарне је структуре, састављен од седамнаест сцена, уоквирених прологом и епилогом. Теме које Димитријевићева специфично лирски обрађује су старост, усамљеност, смрт, пролазност, слобода, љубав, али и ружноћа грамзивости. Драма дискретно отвара и питања љубави између особа истога пола, као и дискриминације старих људи у друштву које фаворизује младост. Увођењем лика духа, Димтријевићева суптилно поставља и поље фантастике, рушећи границе између овог и оног света, кроз њихово преплитање.

Игра глумица је деликатна, убедљива и дубински изражајна. Они доносе једно снолико присуство, отелотворујући на сцени одговарајућу стилску посебност драмског текста. Светлана Бојковић продорно и топло игра Драгицу која је сахранила своју животну партнерку Ивану. Преовлађујуће је замишљена, одсутна и тужна, осим када се у њена сећања утисне живот са Иваном, враћајући јој радост. Горица Поповић такође упечатљиво игра Драгицину пријатељицу из прошлости Ружу, Југословенку у души, заразне животности и непресушне енергије. Посебне су њене певачке партије у којима се танана лиричност судара са фином стилизацијом, онеобичавајући сценску игру. Татјана Бошковић је изванредна као намћораста, одбојна Загорка, трећи члан ове свеже оформљене дружине.

Режија Александре Милавић Дејвис је такође изузетна, необично свежа на нашим просторима. Карактерише је стилизована поетичност, блага утопљеност радње у дух старине и носталгије, као и фино претапање наративног, драмског и музичког. Сцена је налик музеју, што се уклапа у преовлађујућа осећања пролазности и носталгије, преплављености сећањима. Атмосферу елегантне старине употпуњује и присуство грамофона који уз звуке пуцкетања плоча ослобађа тонове елегичних шансона, оживљавајући и дух југоносталгије.

ТВ Режија: Андреа Ада Лазић

Уредници продукције: Ранка Јакшић и Тамара Барачков

Уредник ТВ Театра: Ана Тасић

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи