Читај ми!

Србија на вези

И овог понедељка доносимо занимљиве приче из региона. У фокусу је Крајина, односно српско културно стваралаштво везано за то подручје, пре свега Банија, Кордун, Лика и северни део Далмације, а посебно је реч о крајишкој поезији, али видећемо и крајишке песме и игре.

Прошле недеље у Београду је одржано традиционално Књижевно вече „Крајишка поезија уживо“, у организацији Удружења Крајишника „Глас Крајине“, на коме су своје књиге и своје песме читали и представили савремени песници са тог подручја. Гости у студију су председник Удружења „Глас Крајине“ Ђуро Црљеница и песникиња са Кордуна Бојана Вучић.

Из другог дела емисије издвајамо занимљиве приче које долазе из других делова региона – из Црне Горе, Румуније и Мађарске. Везано за Црну Гору најважнији догађај је свакако актуелни попис становништва који је почео почетком овог месеца. Из прилога који су направиле колеге са РТРС сазнаћемо како тече тај попис, каква су очекивања од њега и колико је реално очекивати да тај попис коначно донесе тачну етничку слику у тој бившој југословенској федералној јединици.

Од сталне сараднице емисије из Будимпеште Диане Кондић Ђурић видећемо две приче од којих се једна односи на промоцију сарадње двеју општина, пре свега сарадње двеју основних школа из тих општина, мађарске општине Батања и општине из Србије Беочин, а друга је прича везана за село Деску, код Сегедина, где у традиционалном свечаном паљењу тзв. адвентских свећа, поводм доласка најрадоснијег хришћанског празника Божића, у коме су позвана да учествују са својим пригодним програмом за ту прилику и српска деца из тог места.

Савез Срба у Румунији отворио је још једну српску кућу, овога пута то је Регионални српски културни центар у Старој Молдави, у румунском делу Баната, поред Дунава, о чему извештава Никола Лакић, сарадник емисије из Темишвара.

У емисији ћемо видети и снимак наступа Ансамбла „Коло“ са игром и песмом из Книнске Крајине.

 

Уредница емисије Нада Вукелић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи