Читај ми!

Сећамо се добрих старих времена, "Силуете": Миле Богдановић - четири живота

Емисија је посвећена Милету Богдановићу, певачу народне и староградске музике.

Када је био четврти разред основне школе, као дете, први пут је запевао преко таласа предратног Радио Београда који се тада налазио у згради Српске Академије Наука и уметности у Кнез Михајловој улици на петом спрату.

После ослобођења, Миодраг Миле Богдановић се активно укључује са другим певачима у стварање радио - програма. Репертоар су чиниле народне, градске и тада незаобилазне песме инспирисане Народно ослободилачком борбом. На Никољдан 19. децембра 1944. године, Миле је први пут запевао у програму, и то песму Тихо ноћи. Од тада, неуморно је сакупљао и изводио изворне народне и староградске песме и романсе, па је у репертоару имао преко 1500 песама. На тај начин је забележио и сачувао од заборава многе песме и тако постане чувар нашег народног блага.

Миле Богдановић је сарађивао са многим оркестрима, мада је волео да издвоји два, а то су НО под управом Властимира Павловића Царевца и ТО Максе Попова. Колеге и композитори су га посебно ценили. Незаобилазне су приче о маратонима у натпевавању Милета и Цунета. Композитор Жарко Петровић дао је баш Милету Богдановићу своје најлепше песме, попут Серенаде о Београду. Каријера Миодрага Милета Богдановића обиловала је различитим животним активностима на многим пољима: музичком, хуманом, спортском, списатељском, градитељском... Печат његовом битисању ипак је дала музика, народна и староградска и то она права.

Богдановић је дипломирао на Грађевинском факултету. Иако осведочених певачких квалитета, радни стаж започео је у Београдском водоводу, да би касније прешао у Радио Телевизију Београд на место директора инвестиција и изградње. Много је успешно реализованих пројеката остало за њим, посебно у сегменту емисионе технике и предајника.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи