Читај ми!

Како смо заволели баскет?

Документарни филм "Како смо заволели баскет?“ је прича о једној од највећих легенди наше кошарке, Александару Ђорђевићу, који је одрастао и као клинац направио прве кошаркашке кораке управо на култном кошаркашком игралишту Ранч. Баш ту је млади Сале маштао о кошу који постиже у последњој секунди и на тај начин свој тим доводи до победе и титуле.

Да бисмо испричали причу о Ранчу морамо испричати причу о нашој кошарци. Зашто, како и где смо је заволели? Ко је главни кривац што нам је кошарка ушла у ДНК? То је прича о баскет теренима широм наше земље. Има их сваки град и свако насеље. Како у Београду, тако и у Чачку, Новом Саду, Краљеву, Нишу, Сомбору...

Александар Ђорђевић
Александар Ђорђевић

Документарни филм “Како смо заволели баксет?” зато представља омнибус од четири приче које су међусобно испреплетане, а као централну нит имају кошарку, прецизније баскет и баскет терене, на Новом Београду, на Ади Циганлији, у Чачку и на Врачару…

Тај дух и однос према игри годинама се преносио и на нашу репрезентацију. Тако смо са баскет терена имали прилику да видимо Кићу и Моку који одиграју "одбојку“ у финалу Европског првенства. А и сам Кића има чувену изјаву: "Лакше ми је да освојим Светско првенство него да победим баскет на Желовом игралишту у Чачку“. После њих имали смо још масјтора "организоване импровизације“ попут Салета, Дивца, Бодироге, преко Теодосића, па све до Николе Јокића који је најбољи репрезент тог стила игре. Или је то ипак стил и начин живота?

Александар Ђорђевић
Александар Ђорђевић

Кроз документарни филм “Како смо заволели баскет?” пратимо осведоченог уличног репера, чије риме у себи садрже исти менталитетски приступ као и Јокићеви но “look-passov”, Мокина одбојка или безобразлук једног Салета Ђорђевића и Саше Даниловића - иако стихови обилују хумором, порука песме је озбиљна. Никола Јелић познатији као Микри Маус осим што је познат широм региона као члан групе Прти БееГее, подједнако је познат правим бескеташима по својим скиловима под обручима.

Микри нас физички води по баскет теренима, улази у причу са локалцима, али и у игру против њих. Са њима се шали и речима и финтама и заједно се присећају легендарних тренутака домаће школе кошарке, али и легендарних тренутака са баскета из краја - јер то су уједно разлози зашто икако смо заволели баскет.

“Како смо заволели баскет?”
“Како смо заволели баскет?”

Продукција: ВИДЕОСТРОЈ

Извршни продуцент: Милош Ратковић

Уредник и Сценариста: Владимир Пајић

Редитељ: Петар Петовић

Директор фотографије: Никола Радојичић - Скуби

Монтажер: Драган Красић

Наратор: Никола Јелић - Микри Маус

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи