Читај ми!

Медијска мрежа српске дијаспоре: Повратна карта

Путеви љубави мати Стефаније

 

Житељи месташца Семинара, смештеног дубоко у маслиновим шумама Калабрије дан данас памте време када је једна монахиња дошла „ниоткуда", да сама обнови потпуно запуштен, хиљаду година стар православни манастир . Памте и то да Стефанији, како су сазнали да се зове, ни у пиљарници ни у рибарници годинама нису желели да назову Добар дан. Затворени и неповерљиви, становници црне тачке Калабријске мафије - где је једне недеље на пијаци у сукобима калабријских породица изгинуло тридесетак људи – временом су ипак одлучили да се промене: пред Манастиром је једног јутра осванула корпа са трешњама, знак да је добродошла. Недуго потом, постала је не само „наша Мати", већ и Почасна грађанка Семинаре.

Снимању овог документарног филма на југу Италије Маја и Владан су посветили десетак дана, боравећи у манастирском конаку са Мати Стефанијом и бележећи њену свакодневицу. Мати Стефанију су схватили кроз Сузану, узорну католкињу која спас налази у православном манастиру, на крштењима румунске сиротиње, планинарењу до врха калабријских планина где сељани дан данас говоре старогрчки, током пловидбе са калабријским рибарима - морем на коме су настајали Хомерови епови ...

„Путеви љубави Мати Стефаније" данас су сведочење о једној изузетној монахињи - али и посвета Маји Мартиновић, која нас је прерано напустила а чији професионални и људски квалитети трају нетакнути.

Аутори Маја Мартиновић и Владан Јочић

Уредник Медијске мреже српске дијаспоре мр Мирјана Раичевић Тасић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи