Србија на вези

Наша реч у Румунији

Недељник на српском језику и ћириличном писму „Наша реч“ у Румунији излази више од три деценије и својом улогом доприноси очувању српског идентитета у земљи Карпата. Лист кровне организације српске националне мањине-Савеза Срба у Румунији, прати актуелна дешавања, али подсећа и на историјску улогу Срба, који су се кроз многе сеобе нашли баш ту, делећи судбину са румунским народом, као што су је делили краљ Александар Први Карађорђевић и краљица Марија. Можда је тако и настала изрека „Румунија има два пријатеља-Црно море и Србију“.

Срби у Румунији су аутохтони народ. Велике сеобе на то поднебље, довеле су их силом прилика, крајем 17. и почетком 18. века, али бројни историјски записи, споменици културе, као и манастири попут Базјаша и Златице говоре да су ту живели и много пре.

Знаменити Срби оставили су значајан траг и за свој и за румунски народ.

Школство на српском језику у Румунији старо је скоро два и по века, а Срби су данас једна од најобразованијих заједница у тој земљи.

Па, ипак...према најновијем попису, данас у Румунији живи око 12000 Срба. Имају статус националне мањине, имају свог представника у румунском парламенту, имају Дан Светог Саве и Дан српског језика као званичне празнике, имају многе друге привилегије, али их је у односу на попис из 2002. десет хиљада мање.

„Наша реч“ пише о свему томе, и управо то ће бити наше теме за разговор са главним и одговорним уредником недељника Николом Лакићем, који је и аутор документарних филмова „Из села у село“, али и бројних других пројеката који имају за циљ да се очува идентитет Срба у Румунији.

Са нама ће бити и чланице КУД-а "Младост" из Темишвара: Тијана Сујић, Марија Кеверешан, Амира Микулеску и Хени Ковач, које ће својим извођењем изворних народних песама дати посебан тон овој емисији.

Уреднице Тања Адамовић и Нада Вукелић

Редитељка Ернестина Глигоријевић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи