ТВ прозор

Поводом сто година од рођења великог Душка Радовића

Душан Душко Радовић, (Ниш, 29. новембар 1922 – Београд, 16. август 1984) афористичар, књижевник, сценариста, новинар, уредник у ТВ Београд и један од оснивача радија "Студио Б".

Као уредник радио је у листовима "Змај", "Пионир" и "Полетарац". У Телевизији Београд радио је од 1959. до 1967. године као уредник Дечје редакције. Први је почео да третира децу као озбиљну и зрелу публику. Његова дела писана за радио и телевизију право су откриће, посебно тв серије Хиљаду зашто и На слово на слово. Написао је збирке стихова и афоризама Поштована децо, Смешне речи, Причам ти причу, Зоолошки врт Вукова азбука, Београде, добро јутро; драму Че са Матијом Бећковићем; драмска дела Тужибаба и још 9 једночинки, Капетан Џон Пиплфокс.

ДУШАН РАДОВИЋ - Уметничко вече. Из казивања Матије Бећковића: "Душко Радовић је био и дете и геније. Радосни очајник. И мудрац и хумориста. И једна од најкрупнијих глава наше културе. Писао је за децу а ја сам га доживљавао као филозофа. Тај конзервативни човек био је модеран дух. Оно што је највише волео то су модерни медији. Обожавао је велике форме а остваривао се у малим формама које су морале да имају почетак и крај. Доказивао је нешто што је доказала атомска физика да се највећа енергија крије у ономе што је невидљиво. Све што је направио је мустра која би се могла развити на велики план". Емисија је реализована поводом 70 година од рођења Душка Радовића. О њему говоре пријатељи и сарадници.

Учесници: Милош Ћирић, Матија Бећковић, Слободан Стојановић, Љубивоје Ршумовић

Уредник и сценариста Милан Брујић, мајстори звука Андрија Новаковић, Милан Манговић, монтажери Александар Андолшек, Слободан Бајкић, камермани Мирослав Милановић, Коста Наумовић, Љубиша Јовић, главни камерман Јован Благојевић; редитељ Владимир Момчиловић

Производња 1992, Уметничко-забавни програм, уредник Милован Витезовић

 


Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи