Читај ми!

Декодирање науке - Креативни ум

Концепт креативности, који су различите заједнице и друштва створили, мењао се кроз историју. Колико год да смо радили на себи, увек постоје нови нивои стваралаштва у свим сферама. Некада је потребно пустити их да се ослободе и на себи својствен начин остваре. Међутим, шта на основу досадашњих истраживања кажу неуронаучници, како функционише креативни ум?

Кроз историју креативним умом су се бавили и бројни психоаналитичари, јер на основу нечијег уметничког дела се много тога о ствараоцу може сазнати. Осим о уметнику психоаналитичари на основу сагледавања одређеног уметничког дела могу открити и проблематику посматрача.

У креативној индустрији надахнуће је битна ставка. С ходно убрзаном темпу развоја и потребама креативне индустрије, неопходно је за стицање знања из ових области, што раније ући у свет креативности.

Креативност је процес, ако дође до креативног застоја, неопходно је одморити се и опустити се. Потребно је и мање критички размишљати о својим идејама, свакако не треба одустајати, јер ће наш ум временом пронаћи пут креативног мишљења до идејних остварења.

Гледајући емисију сазнајте, може ли се креативност рангирати и измерити? Који фактори утичу на мозак да некада имамо надахнуће, а некада креативни застој? Да ли се рађамо као креативне особе или се ум може и увежбати да постане креативан? Колико генетика и стечено искуство имају удела у бржем доношењу решења?

Уредница емисије: Александра Даничић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи