Кућа науке: Политехника – школа за нове технологије

За Политехнику - школу за нове технологије би се могло рећи да је попут модерног расадника будућих научника за нове технологије. Образујући се у савременим кабинетима данас у њој стасавају будући светски научници.

У оквиру Радничког универзитета Нови Београд 1971. године формиран је Металски образовни центар, након тога је дуго радио као Средња техничка школа у оквиру Политехничке академије Нови Београд, а од 2006. носи свој актуелан назив Политехника школа за нове технологије. Кључна ствар у развоју школе и оно што ју је издвојило од осталих машинских образовних центара, била је одлука да се пре више од две деценије уведе смер техничар за роботику који је и данас један од најатрактивнијих избора нових средњошколаца.

Посебан успех и понос школе представљају њени ученици, млади таленти у области роботике - тим ПолиБоти, који су на такмичењу у Шангају, где је учествовало више од 150.000 учесника из 50 земаља света, на светском првенству у едукативној роботици WER 2018. освојили прву награду у међународној конкуренцији. Захваљујући томе школа је добила комплет напредне биотронике, чијом употребом ученици могу да стекну напредна знања у креирању инжењерских решења по угледу на природу, a за сада је ово једини примерак у некој средњој школи на читавом Балкану. Политехника је најатрактивнија и на сајмовима посебно захваљујући роботу (Arduino), ког су створили политехничари. За ове ученике се често чује да су будућност Србије у роботици.

Политехника тако скоро пет деценија ради и развија се као машинска школа, о којој се не прича толико много, а која нуди занимљиве и модерне образовне профиле, чији ђаци постижу врхунске успехе на такмичењима код нас и у свету. Након Политехнике ученици се могу уписати на бројне факултете и запослити широм света.

Уредница емисије: Александра Даничић
Водитељка: Драгана Даничић

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи