Наука у селу: Храна у селу

Последњих неколико деценија, еколошка питања везана за пољопривреду и производњу хране постају све важнија и долази до драстичне промене у схватању и разумевању значаја заштите животне средине.

Наука у селу: Храна у селу Наука у селу: Храна у селу

Савремен концепт пољопривредног газдовања заснива се на знању и на коришћењу природних ресурса на одрживи начин што поред основног задатка да се обезбеди довољна количине хране, укључујe здравствену безбедност производа и очување животне средине.

Сточарство носи неславну титулу највеће претње по животну околину везану за пољопривредну производњу. У руралним областима где живот и опстанак људи зависи од природе , поставља се питање како искористити отпад и сачувати околину од загађења. Решење се тражи у изградњи биогас постројења која доносе вишеструку корист. Таква стратегија развоја руралне средине поред других мера одрживог напретка допринела би смањењу миграције становника у градове и отклањању стане претње гашења села у Србији. У Србији су овакви пројекти тек у зачетку а стручњаке који раде на томе срели смо у Чуругу на фарми која се бави органском пољопривредном производњом.

Зашто у Србији нема више оваквих постројења и какви су изгледи за развој и производњу биогаса гледајте у емисији Наука у селу.

Уредник емисије Александра Шарковић

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом