РТС ЛАБ: Дајте ми један лаб

Мирис печеног хлеба, звук пуцања корица, али и питање – да ли знамо шта једемо? Од првих цивилизација до лабораторија будућности, у овој епизоди РТС Лаба причамо о хлебу, намирници која нас је спојила и променила свет.

РТС ЛАБ: Дајте ми један лаб РТС ЛАБ: Дајте ми један лаб

Од квасаца до глутена, од египатских пећи до модерних пекара – хлеб није само храна, већ научни феномен! Шта заправо уносимо кад једемо хлеб, и зашто су неке врсте бољи избор од других? Гошћа РТС Лаб-а била је проф. др Светлана Станишић, научница која се бави физичком хемијом, али и ширим питањима исхране, екологије и здравља.

Кроз пећи Блиског истока, златна поља Европе и пиринчане равнице Азије, пратимо причу о хлебу – од зрна до стола. Шта све хлеб говори о друштвима, традицијама, па и о различитим верама? РТС Лаб је истраживао традицију хлеба.

Наравно, када говоримо о хлебу, морамо споменути и причу о чесници. У српској кући, чесница заузима централно место празничне трпезе.

РТС Лаб је изучавао аутоимуну болест целијаклију, која настаје као реакција на глутен, протеин присутан у пшеници, ражи и јечму. Иако се често повезује са пробавним сметњама, она може утицати на функционисање читавог организма.

Емисију су водили Виктор Маневић и Иванка Јоксимовић.

 

Уредник емисије је Јована Џамбић.

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом