Добро је, добро је знати: Стварно добра храна

Сваки залогај хране је улагање у здравље – или у болест. Ако не можемо да утичемо на генетику, поднебље, климатске промене и савремени темпо живота – избор хране је ипак наша одлука.

Добро је, добро је знати:  Стварно добра храна Добро је, добро је знати: Стварно добра храна

Трагајући за научним доказима – која храна представља добро улагање, откривамо др Марину Бобош, специјалисту анестезиологије, која слободно време користи да подели знање о здравим оброцима и антиинфламаторној исхрани. Упознаћемо је у студију, где ће нам пружити више корисних смерница и препорука.

Још током студија др Марина Бобош је као демонстратор преносила своја знања из више предмета. Године 2011. учествовала је у студентској размени и отишла у Бразил, што сматра једном од прекретница – како у животу, тако и у будућој каријери. Факултет је завршила 2012. године.

Године 2013. почела је да ради у Општој болници Панчево, на одељењу за анестезију и интензивну негу. Истиче да јој је мајка анестезиолог (сада у пензији) била највећи узор и особа од које је највише научила о медицини, а посебно о овој грани, која се сматра једном од најтежих. Наредне године је започела специјализацију из анестезиологије, реаниматологије и интензивне терапије на Медицинском факултету у Београду.

На последњој години специјализације почела је да ради у Клиничко-болничком центру „Др Драгиша Мишовић – Дедиње“, на Клиници за анестезију и реанимацију. Те 2019. године уписује докторске студије из области физиолошких наука, а тема њеног докторског истраживања је испитивање односа стања ухрањености болесника са хируршким исходом лечења колоректалног карцинома.

Специјализацију завршава непосредно пре почетка епидемије коронавируса, тако да активно учествује у лечењу оболелих пацијената. У наредном периоду на друштвеним мрежама почиње да едукује људе о здравој исхрани с циљем превенције бројних хроничних болести.

Године 2023. изабрана је у звање клиничког асистента Медицинског факултета у Београду за предмет Хирургија са анестезиологијом, а поред хирургије, држи вежбе из Основа клиничке праксе, и истиче да је студентима пете године посебно значајан практичан рад у Симулационом центру Медицинског факултета.

Учествовала је на бројним конгресима као предавач. Написала је више десетина стручних радова који су објављени у бројним домаћим и иностраним медицинским часописима. Учествовала је у писању уџбеника „Анестезиологија“ чији је уредник проф. др Предраг Стевановић. Уџбеник је издат 2024. године, и то у чак 15 поглавља, од којих посебно издваја поглавље о ентералној исхрани болесника. Аутор је поглавља и у другим уџбеницима.

Дугогодишњи је члан Српског лекарског друштва, Удружења анестезиолога и интензивиста Србије, Европског удружења за регионалну анестезију, као и Европског удружења за клиничку нутрицију и метаболизам. И поред прилично успешне каријере, највише је захвална на срећном браку и троје дивне, здраве деце.

 

Уредник: Маријана Вук Мрђа

Редитељ: Драгица Гачић

Монтажа: Слободан Бајкић

Коментари

Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса
Ruzmarin
Рузмарин – биљни еликсир младости, чува наше памћење и отклања болове