Хемија за све: Месо

Да ли сте знали да у телу одрасле особе има приближно 250 грама соли? Или, да од угљеника који је у нама може да се направи девет хиљада графитних оловака? Хемија није само за "штребере", хемија је свуда око нас! И у нама, наравно!

Лако ћете је уочити ако кашичицу соде бикарбоне прелијете са мало лимуновог сока... Када прођете поред ограде од гвожђа коју је начео зуб времена... Док се грејете поред ватрице... или на тој ватрици припремате храну.

Хемија је и у храни коју једемо, ваздуху који удишемо. Учење, маштање, дисање, настајање емоција... можда није тако очигледно, али и ови процеси почивају на хемији. Варење је реакција између хране, и желудачне киселине и ензима, до једноставних молекула које наше тело може да апсорбује и користи.

У серијалу Редакције научног програма "Хемија за свакога" упознаћете занимљиво лице ове науке. У кратким епизодама, кроз огледе у хемијској лабораторији и игране сцене, говоримо о појмовима који су део наше свакодневице али припадају и хемији као науци.

Уредник Марија Стевановић
Редитељ Никола Здравковић
Стручни консултант др Јасминка Королија

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње