Студио знања: Алкохол

Ракија и вино део су нашег фолклора и културе, а читава наука стоји иза прављења ових пића.

Шљивовица је уписана на UNESCO-ву репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа, а поносни смо и на вина која се производе у Србији. Са друге стране, конзумирање алкохола је никад веће, а алкохолизам је све озбиљнији проблем широм света. Зато овонедељни Студио знања посвећујемо употреби и злоупотреби алкохола.

О историјском значају ракије, начинима на које се правила и како се данас производи сазнајемо од професора Предрага Вукосављевића са Пољопривредног факултета, и историчара Владимира Дуловића.

Шта је основни предуслов за настанак квалитетног вина и одакле потичу ароме, откриће нам енолошкиња Љубица Радан, док ће нам о злоупотреби алкохола и болести алкохолизма говорити психолошкиња Ана Влајковић.

"Кад пијем не возим", једна је од најпознатијих кампања која се спроводи већ више од деценије у нашој земљи. Зашто је важно да не возимо ауто после конзумирања алкохола, разговарамо са Милошем Милекићем из Агенције за безбедност саобраћаја.

Шта памтимо као највећу револуцију у историји коктела, откриће нам Лука Здравковић из Удружења бармена Србије.

Ове недеље са нама су музичари Ивана Владовић, Зоран Гајић и Слоба Драговић. Они ће нам извести песме "Текила, герила" Бајаге и Инструктора, "Лоше вино" у верзији Здравка Чолића и "Red, red wine" групе UB40.

Одговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић

Водитељка: Маја Бојић

Редитељ: Дарко Камарит

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње