Кућа науке: Институт за прехрамбене технологије

Како изгледа савремени Научни институт, може ли се од науке живети, шта се ствара у пилот постројењима - само су нека од питања на која одговарамо у новој емисији серијала "Кућа науке".

Овога пута закуцали смо на врата Института за прехрамбене технологије у Новом Саду, једног од најмлађих научних института у Србији. Овај Институт је основан 2007. и исте године постао је део Универзитета у Новом Саду.

За то време Институт је реализовао преко 30 међународних и више од 50 националних научно- истраживачких пројеката поставши једно од кључних места сусретања науке и привреде у Србији.
У емисији ћете сазнати како су наши стручњаци патентирали храну за шкаме захваљујући знању и најсавременијој опреми за производњу хране за животиње. Видећете пекарско пилот постројење у коме се дизајнирају најразличитији пекарски производи и потом припремају за комерцијализацију. Представићемо вам и лабораторију у којој запослени својим чулима процењују изглед, укус, мирис и друга сензорска својства производа.

Почетак друге деценије рада Научни инстиут за прехрамбене технологије у Новом Саду обележава Међународним конгресом о храни "Технологија, квалитет и безбедност хране" и Међународним симпозијум "Технологија хране за животиње" који се завршавају непосредно пре емитовања емисије о Институту. Овим манифестацијама значајно се усмерава пажња на нове технологије и традиционалне производе за конкурентну и безбедну храну за европско и светско тржиште.

Кроз Научни институт у Новом Саду, као и кроз остале научне институције у серијалу "Кућа науке" води нас глумица Милица Давидовић.

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње