четвртак, 02.05.2024, 21:00 -> 17:02
štampajЧас анатомије: Криза укуса
Чувена латинска сентенца тврди да о укусима не треба расправљати, али током времена најчешће се расправљало и расправља управо о тој реченици. Значи ли то да је питање укуса, доброг или лошег, једно од кључних питања човекове егзистенције и опстанка цивилизације?
Ново издање Часа анатомије анализира укус, као "моћ просуђивања" како је мислио Кант, али не само помоћу идеје "допадања без интереса" већ и питање етичког просуђивања и контемплације која укључује интерес и разум. Актуелно доба је доба мноштва, популарне и масовне културе, време преиспитивања елитистичког схватања културе и уметности и доба које можда више него било које раније истиче став да се о укусима не расправља. С друге стране, све чешће се говори о недостатку укуса или превладавању лошег укуса те се поставља питање како се укус развија, која врста "просуђивања" и интереса утиче на то, како се укус мења и јесмо ли сведоци неке врсте кризе укуса? И најважније, какве то последице оставља на једну културу и друштво?
У емисији о томе разговарају редитељ Горан Марковић, проф. др Неда Тодоровић, песник и издавач Гојко Божовић и филозоф Иван Јанковић.
Коментари