Час анатомије: Криза укуса

Чувена латинска сентенца тврди да о укусима не треба расправљати, али током времена најчешће се расправљало и расправља управо о тој реченици. Значи ли то да је питање укуса, доброг или лошег, једно од кључних питања човекове егзистенције и опстанка цивилизације?

Ново издање Часа анатомије анализира укус, као "моћ просуђивања" како је мислио Кант, али не само помоћу идеје "допадања без интереса" већ и питање етичког просуђивања и контемплације која укључује интерес и разум. Актуелно доба је доба мноштва, популарне и масовне културе, време преиспитивања елитистичког схватања културе и уметности и доба које можда више него било које раније истиче став да се о укусима не расправља. С друге стране, све чешће се говори о недостатку укуса или превладавању лошег укуса те се поставља питање како се укус развија, која врста "просуђивања" и интереса утиче на то, како се укус мења и јесмо ли сведоци неке врсте кризе укуса? И најважније, какве то последице оставља на једну културу и друштво?

У емисији о томе разговарају редитељ Горан Марковић, проф. др Неда Тодоровић, песник и издавач Гојко Божовић и филозоф Иван Јанковић.

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње