Еко перспективе: Винча нови живот

Санирање депоније у Винчи је највећи пројекат у области заштите животне средине у Србији. Поверен је француско-јапанском конзорцијуму "Suez-Itoču“ и домаћем партнеру "Бео Чиста Енергија д.о.о“.

Амбициозним пројектом, вредним 370 милиона евра, требало би да се реши вишедеценијски проблем одлагања комуналног отпада у Београду. Радови се обављају у неколико фаза. Први део који подразумева затварање старе депоније и изградњу нове санитарне депоније је завршен. Депонија за одлагање грађевинског отпада отворена је 18. августа 2021. Трећа фаза је изградња електране за спаљивање комуналног отпада која би требало да буде завршена у новембу наредне године. То би значило да би већ од следеће грејне сезоне Београд користио 10 одсто топлотне енергије која се производи од отпада и пет одсто електричне енергије. Следи и изградња електране на депонијски гас, а предвиђен је и пројекат пречишћавања отпадних вода као и санација старе депоније која је затворена крајем августа ове године.

У Европи постоје 492 постројења која раде по овом принципу. Реч је о модерној, еколошки прихватљивој, савременој технологији. Шта о пројекту санације мисле стручњаци? Шта су предности, а које су мане? Да ли смо на правом путу у решавању једног од највећих еколошких проблема у Србији? У овој епизоди серије Еко перспективе о проблематици Винче говориће Проф. др Драгана Ђорђевић из Института за хемију, технологију и металургију, Проф. др Александар Јововић са Машинског факултета у Београду, Александар Ћирић руководилац сектора за управљање отпадом у Секретаријату заштите животне средине града Београда, Миленко Јовановић стручњак у области загађења ваздуха из Националне еколошке асоцијације и мр Дејан Лекић међународни експерт за екологију из Националне еколошке асоцијације.

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара