Читај ми!

Добро је, добро је знати: О судској медицини

Тема ове емисије серијала „Добро, добро је знати” је судска медицина, од које се, због судских интереса, очекује примена медицинских знања у праву, као и знања о начинима утврђивања истине.

Ово је једна од најкомплекснијих научних дисциплина која захтева комплетно медицинско знање, али и познавање других научних области – физике, хемије, форензике… Ова научна област постоји и развија се у Србији још од почетака државности, а на академском нивоу цео један век. Јубилеј су обележили изложбом у Музеју науке и технике.

Водићемо вас на изложбу, а у студију ћемо угостити професора Ђорђа Алемпијевића. Наш гост је, после дипломирања на Медицинском факултету у Београду, завршио специјализацију из судске медицине, магистрирао је и докторирао, а постдипломске студије је завршио у Мелбурну у Аустралији. У својој радној каријери прошао је сва сарадничка и наставничка звања на Универзитету у Београду, а данас је редовни професор на Катедри за судску медицину и један од уважених и омиљених професора кога студенти оцењују највишом оценом. Као специјалиста судске медицине свакодневно ради експертизе и бави се чињеницама које треба да допринесу утврђивању истине и правде; као научник, окренут је дометима судске медицине, али и превенцији насиља и заштити људских права. Члан је Независне групе форензичких експерата и Факултета за правну и форензичку медицину на Краљевском медицинском колеџу у Лондону. Десет година је био члан Комитета за спречавање мучења Савета Европе у Стразбуру. Учествује у раду Интернационалног удружења за судску медицину и Америчке академије форензичких наука. Члан је Српског лекарског друштва, а однедавно је и председник Секције за судску медицину СЛД-а. По позиву је предавач, који гостује на универзитетима и колеџима широм света, а активан је и у међународним мисијама које се баве документовањем кршења људских права, утврђивањем судбина особа несталих у оружаним сукобима и превенцијом насиља.

Уредник и водитељ: Маријана Вук Мрђа

Организатор: Драган Костић 

Редитељ: Драгица Гачић


Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво