С Тамаром у акцији

Обнова основне школе, село Извор - општина Пирот

Тим хуманитарног пројекта и ТВ серијала "С Тамаром у акцији" завршава и ову, осму ТВ сезон, специјалним хуманитарним акцијама које су посвећене дечијим институцијама.

Седму, пролећну сезону Тамара и њен тим су завршили реновирањем сеоске основне школе у селу Губеревац на општини Кнић. Овога пута, боље услове омогућили су основцима из чак две сеоске школе - једне у близини Пирота и друге у околини Врања.

Овим акцијама, продукција серијала "С Тамаром у акцији" жели да скрене пажњу јавности на услове у сеоским школама у Србији. Једна од вредности, које ауторка и њен тим промовишу је и очување села, као основне ћелије нашег друштва. С тим у вези, сопственом иницијативом, "С Тамаром у акцији" жели да допринесе да сеоска деца имају иста права али и услове током основног образовања као и деца која живе у већим градовима.

Помоћ око података о школама којима би помоћ Тамариног тима највише значила, несебично су пружили представници локалних самоуправа Србије као и неколико хуманитарних организација, које редовно контактирају продукцију серијала.

Историјат Основне школе "Свети Сава", у селу Извор, веома је интересантан. Постојала је још за време Турака, 1850. године али је нажалост изгорела у пожару. Пошто је најутицајнија старица из села сањала да поново ради школа (1878-ме), мештани су заједничком мобом испунили њену жељу и обновили зграду 1896. године, коју је тада похађало 44-ро ученика. Током читавог 20. века, постојала је као четворазредна основна школа, са око 100 деце. У садашњем облику, школа је подигнута ( између 1923. и 1925. године). Прва доградња и реновирање урађени су 1971. а 1982. године зграда је добила и кухињу. Потом је 1998. проширено двориште и направљен спортски терен.

Тамарин тим је овај објекат затекао са две учионице, са подом који је у веома лошем стању. Реновирана су два мокра чвора, као и кухиња, која је уједно и зборница,. Котларница и део зграде у ком бораве предшколска деца, такође су били у веома лошем стању. Школа је била без фасаде, а и столарија је (и спољашња и унутрашња) - такође веома дотрајала...

Локална самоуправа је помогла око свих припремних радова и урадила фасаду, а направили су и два улаза у школу и обезбедили потребне услове за изградњу нове котларнице.

Видећете како су Тамарини мајстори овој сеоској основној школи донели нови, модеран изглед и пре свега много боље услове за наставу - заменом све столарије, комплетним реновирањем ентеријера а направили су и нову котларницу.

Реновирање је завршено уочи почетка ове школске године, што је посебно обрадовало педесетак ђака и дведесторо предшколаца, који похађају школу "Свети Сава" у пиротском селу Извор.

А како су текли сви радови и које још лепоте пиротског краја нисте видели, уколико редовно пратите серијал "С Тамаром у акцији" - погледајте у епизоди која је на програму у петак, 20. децембра у 21.00, на Првом програму Јавног медијског сервиса Србије. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару