Фудбал: ЛШ, Тотенхем - Црвена Звезда

Фудбалери Црвене Звезде гостују у уторак код екипе Тотенхема у Лондону, у трећем колу групе Б Лиге шампиона. Меч се игра од 21 час, уз директан пренос на Првом програму РТС-а, а коментатор ће бити Немања Матић.

Тотенхем је прошлогодишњи финалиста Лиге шампиона и тим који је у досадашњем делу елитног клупског такмичења забележио најпре реми са Олимпијакосом од 2:2 у Пиреју, док су у другом колу декласирани на свом стадиону од Бајерна резултатом 7:2.

Био је то најубедљивији пораз Тотенхема на свом стадиону у 137 година дугој историји клуба и најубедљивији пораз неког Енглеског тима на европској сцени још од 1995. када је управо Тотенхемо декласиран од Келна у Интертото купу са чак 8:0 у Немачкој.

Интересантно је да је и прошле године Тотенхем лоше стартовао у групи Лиге шампиона и имао само један бод после три меча, а на крају дошао до финала, и тако постао први тим којем је тако нешто пошло за руком.

Међутим, ове сезоне лоше су стартовали и у Премијер лиги где су тренутно на седмом месту са 12 бодова после деветог кола. Имају по три победе, ремија и пораза у Премијер лиги, а ове суботе су у 12. колу ремизирали на свом стадиону са последњепласираним Вотфордом 1:1 и тако наставили врло лошу серију резултата.

Наиме, на седам последњих сусрета, екипа Маурисија Поћетина остварила је само једну победу, два ремија и чак три пораза, а на три претходна меча без победе дали су само три а примили чак 11 голова. Даљу кризу унутар тима, покушава да спречи Хари Кејн који је и ове сезоне у сјајној форми - на 14 овосезонских наступа за клуб и репрезнтацију Енглеске дао је 13 голова, међутим чак шест са пенала.

Ериксен је далеко и од форме и од игре, и све чешће се помиње његов одлазак из клуба, а не бриљирају ни остали играчи од којих се очекивало да надмаше прошлогодишње партије, поготово у Лиги шампиона, попут Сона, Деле Алија и Лукаса Моуре.

Што се тиче историје, Тотенхем игра своју шесту сезону у елитном такмичењу, пету од 2010. и четврту за редом у Лиги шампиона, где су на 20 мечева пред својим навијачима у овом формату такмичења остварили 12 победа, један реми и седам пораза.

Прошле сезоне, Поћетино је оправдао очекивања навијача и у Премијершипу где су били четврти и обезнедили наступ у друштву најбољих, а од како је Поћетино стигао у клуб, екипа се пет пута за редом пласирала у европска такмичења, где су константни управо од 2010/2011. Интересантно је и да Тотенхем има знатно успешније резултате на међународној сцени, него у домаћем шампионату где су били два пута шампиони, али су последњу титулу освојили далеке 1960/1961.

Већ наредне сезоне дебитовали су у Купу шампиона где су дошли до полуфинала, али су на нардно учешће у најквалитетнијем такмичењу чекали све до 2010. Имају и осам ФА Купова - последњи освојен 1990/91, четири освојена Лига Купа и седам титула у Комјунити шилду.

Међутим, на европској позорници, постали су први тим из енглеске који је славио у Уефином надметањима - освојили су Куп победника Купова 1962/1963. Након тога освојили су и два Купа Уефа 1971/72, и 1983/84. године.

Клуб је основан далеке 1882., а до сада су освојили 24 трофеја на свим фронтовима. Највећи успех у Премијер лиги у последњих 30 година, Тотенхем је забележио 2016/2017. када су под Поћетиновим вођством били вицешампиони Енглеске.

Са друге стране, Црвена Звезда је забележила пораз у Минхену од Бајерна са 30 на старту такмичења и победу пред својим навијачима у другом колу над Олимпијакосом од 3:1. Стрелци су били Вулић, Милуновић и Боаћи који је повредио лист и под знаком је питања за меч у Лондону. Звезда је лидер Супер лиге Србије где имају 30 бодова после 12. кола, четири више од Војводине и Чукаричког и меч мање од Новосађана.

Ово је 53. европска сезона црвено - белих, и пред њима је девети меч у Лиги шампиона у овом формату - до сада су забележили две победе, један реми и пет пораза. Оно што је најважније, Звезда је свих пет пораза забележила у гостима и многи сматрају да би против Тотенхема наш тим могао и до привих бодова у хостима у друштву најбољих, међутим Тотенхем ће и поред лоше форме бити фаворит на том мечу.

Звезда има само једну победу на претхосних девет европских гостовања, а сва три овосезонска пораза доживели су на страни. Ове суботе, Звезда је савладала Рад са 3:1 на свом стадиону у 12. колу Супер лиге и била им је то шеста узастопна победа у свим надметањима.

Меч трећег кола групе Б Лиге шампиона између Тотенхема и Црвене звезде игра се у уторак од 21 час у Лондону, уз директан пренос на Првом програму РТС-а.

Коментатор утакмице биће Немања Матић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару