Култура исхране: Алхемичари за шпоретом – Кулинарска револуција

Ферана Адрија, шпанског главног кувара са три звездице у Мишленовом водичу, многи су оквалификовали као најбољег кувара на свету.

Подстакнут жељом за иновацијом, ослободио се свих формализама и догми везаних за кухињу, да би у свом чувеном ресторану „Ел Буљи", на стотинак километара од Барселоне, применио начела молекуларне гастрономије. Кредо Ферана Адријеа је стављање науке у службу кухиње. Он сам каже: "Шта хоћемо да научимо од света науке? Да га разумемо. Да се образујемо, али мало-помало. Треба рећи да је то веома тешко и скупо, да то није врста националне кухиње већ будућност кухиње. Уколико то урадимо добро данас, за 300 година ћемо рећи да смо у 21. веку направили преврат у кулинарској уметности...."

реприза, 05. март у 04:15 и 12:15

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару