среда, 20. нов 2024, 17:20
Јестива историја: Житарице, 4/10
Зашто треба јести житарице и како направити укусна јела од њих? Због чега је важно натапати их пре конзумирања? Шта су све од житарица пре 7.000 година правили становници данашњег локалитета Борђош у близини Новог Бечеја? Какву су све намену имале житарице у доба винчанске културе? Враћамо ли се исхрани наших предака?
Појам житарица одмах нас асоцира на хлеб. Но, пут од житарице до хлеба трајао је више хиљада година. Коју је траву човек најпре сејао, никад нећемо сазнати, али засигурно знамо да је бирао зрна, сејао, жњео и врхао. Тако је полако од дивље траве створио узгојене културе пшенице, овса, проса, ражи и јечма.
Једно од правила здраве исхране односи се на редовно конзумирања хлеба, тестенине, пиринча и других житарица, што су намирнице које чине темељ прехрамбене пирамиде. Њихова употреба препоручује се свакодневно до три оброка, а при одабиру предност дајте интегралним, необрађеним житарицама и њиховим производима, јер су, у поређењу с обрађеним производима од белог брашна, богатији витаминима, минералнима, аминокиселинама и дијетним влакнима. Не заборавимо да нам целе житарице, или интегралне, дуже пружају осећај ситости. Производе од целог зрна пожељно је уводити у исхрану још од детињства и на тај начин развијати здрав животни стил.
Уредник серије: Александра Даничић
Водитељи емисије и сценаристи: Драгана Даничић и Танис Имшировић
Монтажа: Владимир Јовић
Режија: Ивана Стивенс
Реприза , 21. новембар у 01:50 и 09:55
Коментари