Награда Браћа Карић: 27. свечана додела у Народном позоришту у Београду

У Народном позоришту у Београду 21. септембра одржана је 27. свечана додела Награда Браћа Карић, једног од најпрестижнијих признања у региону, које одликује појединце и колективе за изузетан допринос у области културе, уметности, науке, спорта, новинарства и друштвеног ангажмана. Ове године Љиљана Хабјановић Ђуровић, призната књижевница чија дела негују националну и духовну баштину Србије, добитник је Награде Браћа Карић за књижевност; Лордан Зафрановић, истакнути филмски редитељ познат по својим остварењима која осветљавају важне историјске тренутке, добитник је Награде Браћа Карић за културу и уметност; Андреј Дробњаковић, вундеркинд чији су успеси на светским такмичењима допринели популаризацији науке у Србији, добитник је Награде Браћа Карић за научни и истраживачки рад и технолошке иновације "Никола Тесла".

Награда Браћа Карић: 27. свечана додела у Народном позоришту у Београду Награда Браћа Карић: 27. свечана додела у Народном позоришту у Београду

Осим њих, награђени су и спортисти који су постигли врхунске резултате на Олимпијским и Параолимпијским играма у Паризу. Међу олимпијцима то су Александра Перишић, Дамир Микец, Зорана Аруновић, кошаркашка и ватерполо репрезентација Србије, а међу параолимпијцима Нада Матић, Борислава Перић Ранковић, Небојша Ђурић, Драган Ристић, Жељко Димитријевић и Митар Палукућа.

Награде су, по традицији, уручили чланови породице Карић – господин Драгомир Карић заједно Касиом и Лазаром Лазаревићем.

Програм је отворен извођењем химне Републике Србије Боже правде, у инспиративној изведби академског хора Цоллегиум мусицум. Водитељи програма бли су Срдјан Карановић и Бојана Одавић. Уводну беседу одржао је др Томислав Ђокић, бивши декан Медицинског факултета у Приштини и лауреат Награде Браћа Карић за научни и истраживачки рад 2005. године.

У наставку програма на сцени су наступиле Милица Страхињић, сопран, Сања Ангела Касијани, сопран и балерина Рајна Ремовић, које су заједно извеле нумеру из опере Лакме – "Лео Делиб, Дует цвећа".

У част лауреата Офенбахову Баркаролу извеле су Биљана Јовановић, Милица Страхињић, Сања Ангела Касијани и Академски хор Collegium Musicum под диригентском палицом Драгане Јовановић, уз балетску минијатуру Вечна светлост Рајне Ремовић.

Награду Браћа Карић чине људи – њени лауреати који већ три деценије стварају историју пред нашим очима. Бити у друштву најбољих је велика обавеза и одговорност, коју лауреати Награде Браћа Карић носе са лакоћом и задовољством, остављајући својим примером јасну поруку свима – уз много рада, залагања и одрицања могуће је доћи до највиших успеха, па тако и до вредних признања и награда.

 

Фото: Никола Радуловић

 

Реприза , 13. октобар у 00:35 и 08:52

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи