Хроника БИТЕФ-а, 3-3

У свету који постаје све гори, организатори су за слоган 58. издања фестивала БИТЕФ-а искористили мисао Достојевског и питају се може ли лепота, а поготово лепота уметности, да спасе свет. Трагом те мисли, одређен је и тематски оквир - неопходност преиспитивања архетипова женскости, али преко најсавременијих тумачења.

Хроника БИТЕФ-а, 3-3 Хроника БИТЕФ-а, 3-3

На пример, први пут Комеди франсез, једна од најзначајнијих кућа, Молијерова чувена кућа, долази да гостује у Београду, у Србији, код нас на Битефу, са представом Хекуба, не Хекуба. Значи, један јако познати мит потпуно је осавремењен. Или Антигона, или Пепељуга, та женскост и ти архетипови које знамо, провучени су кроз нешто што је наша стварност“, наводи Никита Миливојевић, уметнички директор Битефа.

Кроз 10 представа и 19 извођења на фестивалу, који је повезан са различитим облицима приповедања, публика је била у прилици да види и неколико уметничких радова у формату предавања-перформанса.

Битеф је традиционално имао и пратећи програм, који чине Битеф Полифонија, Сусрети са ауторима и Битефова теоријска платформа.

Педесет осмо издање одржало се од 25. септембра до 4. октобра. Отворила га је плесна представа Мекшање „Денс он“ ансамбла из Берлина, а свечано затворила представа Трилогија снага кучке – I поглавље: Невеста и Лаку ноћ, Пепељуго Каролине Бјанки.

 

Реприза , 10. октобар у 06:05 и 13:45

 

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи