Траг: Портрет једне љубави

Пером и кичицом о женама у српској књижевности и уметности, о животу, љубави, заједничком књижевном и сликарском раду, иза кулиса о Десанки Максимовић и Сергеју Сластикову и Полексији Тодоровић и Стевану Тодоровићу.

Траг: Портрет једне љубави Траг: Портрет једне љубави

Носили су је кроз живот различити ветрови а она се сетно смешила и радознало гледала изазовима у очи. Песникиња детињства небројених генерација, песникиња водиља многих младих, нежних песничких душа... Одакле та снага крхкој, симпатичној и надасве благој Десанки Максимовић. Колика је подршка и снага у њеном животу и стварању био Сергеј Сластиков, њена велика љубав, човек који ју је стрпљиво чекао и одрекао се своје глумачке каријере како би остао у Београду.

Цео живот или само трен стане у њене стихове, или је то само једна туга, или једна радост.

Ваљевци су у њеној поезији препознали песнички занос, на чијим крилима су настале и све песме икад написане. Овековечили су тај однос Спомеником Песништву. Лирска душа у њој бунила се против монументалног споменика за живота, али своје је перо ставила наспрам мача... Радовала се сусретима са књижевницима, децом и другим таквим приликама.

Иако је биографија песника у његовим стиховима, како је говорила, завирили смо мало иза кулиса и ослушнули дамаре Бранковине која ју је инспирисала и приче оних који су Десанку Максимовић и Сергеја Сластикова познавали.

О снажним женама које су биле покретачи нових тендеција у уметности и животу у Србији, о њиховом уметничком делу и нежним записима који осликавају живот говоре: Бојан Ђорђевић, историчар књижевности, Радмила Милакара, сестричина Десанке Максимовић, Драгиша Меденица, фото-репортер, Зоран Божић, Спомен-комплекс Бранковина, Наталија Марковић, кустос, Никола Кусовац, историчар уметности, Бранка Цонић, директорка Дома Јеврема Грујића, Андреа Миливојевић, историчарка уметности.

Ауторка: Радица Смиљковић
Редитељ: Бојан Воркапић

Реприза , 15. септембар у 05:45 и 13:45

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару