Архив. doc: Сећање на Владу Дивљана

Поводом 65. рођендана Владе Дивљана Владимир Влада Дивљан, (Београд, 10. мај 1958 - Беч, 4. март 2015), рок музичар, текстописац и композитор, дипломирани инжењер геологије

Архив. doc: Сећање на Владу Дивљана Архив. doc: Сећање на Владу Дивљана

Влада Дивљан за свет музике заинтересовао се са десет година, након одласка на концерт џез музичара Драга Диклића на летовању у Тучепима. По повратку у Београд основао је бенд са двојицом школских другова. Како нису имали инструмената, морали су да импровизују. Тек нешто касније купио је мандолину, а затим и гитару. Да би савладо вештину свирања Влада је кренуо на курс гитаре у Народном универзитету "Браћа Стаменковић". Први озбиљан бенд Дивљан формира након завршетка данашње Треће гимназије и назива га "Мерлин", који је касније променио назив у "Звук улице". На репертоару су биле обраде Ролингстонса, Битлса, Хендрикса, а почели су и да стварају своје прве песме. Крајем 1979. године, Дивљан, тада студент Геологије, среће свог друга из средње школе Срђана Шапера и заједно оснивају бенд "Дечаци", који убрзо мења назив у "Идоли". Добили су прилику да потпишу уговор са "Југотоном" који објављује њихов сингл "Маљчики". Идоли су исте године издали плочу "ВИС Идоли" на којој је већину песама написао Дивљан. Почетком 1982. године објавили су албум "Одбрана и последњи дани" и овог пута, Влада је аутор већине песама. Наредну плочу снимали су у Лондону, под називом "Чоколада". Промовишући овај албум почеле су и прве размирице међу члановима Идола. Након само недељу дана бенд се распао, а Дивљан наставио соло каријеру. Свој први званични соло албум "Тајни живот А.П. Шандорова" снимио је 1988. Као аутор филмске музике први пут је ангажован за филм "Шест дана јуна" из 1985. године, ускоро је поново добио прилику да компонује примењену музику... За потребе серије "Човек у белој јакни" обрадио је неколико песама бенда Битлси, након тога пише музику за филм "Како је пропао рокенрол". Половином 1991. године Влада се одселио у Аустралију. Радио је разне послове, а почео је и да свира с локалним бендовима. Следеће године је компоновао музику за филм "Црни бомбардер", која је доживела једнаку популарност као и сам филм. Такође, аутор је музике за "Три палме за две битанге и рибицу", "Седам и по", "На лепом плавом Дунаву", "Кosovo Diary" и "Чекај ме, ја сигурно нећу доћи"... Од 1999. живео је у Бечу, био је ожењен Дином Ђуровић, са којом је добио синове Стевана и Павла.

Дугодишњи уредник у Телевизији Београд, Синиша Алексић, сећа се својих почетака у редакцији Школског програма, па тако и своје прве веће серије "Геолошка прошлост наше земље", на којој је имао прилику да сарађује са тада већ оствареним и веома популарним рок музичаром Владом Дивљаном.

 

 

Реприза , 15. септембар у 00:30 и 08:30

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару