субота, 29. јун 2024, 16:01
Јапан, прича о мајстору чаја
У срцу префактуре Шизуока, познатој по узгајању најбољег зеленог чаја у Јапану, налази се породична плантажа Еичи Хонде, познатијег и као Мохеи. Он припада петој генерацији која се тиме бави.
![Јапан, прича о мајстору чаја Јапан, прича о мајстору чаја](/upload//media/2024/2/7/8/3/251/2405946/thumbs/4489488/Јапан,_прича_о_мајстору_чаја.png)
У подножју легендарне планине Фуџи, Мохеи марљиво бере лишће и обавља деликатан процес његове топлотне обраде на пари, који овом драгоценом сенча чају појачава арому и лековита својства. Мохеи је са својих 36 година већ прошао доста тога. Као млад је напустио свој завичај да би студирао економију у Токију, са јаком жељом да постане члан урбане, предузетничке елите те метрополе. Међутим, његова љубав према земљи и природи преовладава и он се на крају враћа на ободе планине Фуџи, да би се потпуно посветио култури узгајања чаја. Вођен великом радозналошћу према овој култури, он чак усавршава и садо, традиционалну јапанску церемонију служења и испијања чаја. Бити у исто време и узгајивач чаја и практиковати садо, врло је ретка и јединствена појава у данашњем Јапану.
Реприза , 30. јун у 00:16 и 08:32
Коментари