Модернистичка српска кухиња

Има много грана науке о кувању и све оне проучавају различите аспекте безбедности хране, микробилогије, хемије, физике и технике чувања хране.

Молекуларна гастрономија је правац науке о кувању који истражује физичке и хемијске трансформације састојака јела током припреме, односно кувања. Концепт се руководи основним принципима доброг куварства, а они су социјални, уметнички и технички. Молекуларно кување представља спремање хране уз коришћење модерних алата. Молекуларна кухиња је модеран приступ куварским техникама које укључују многе техничке иновације и научне дисциплине.
По узору на светске трендове, у Србији однедавно Дејан Максимовић и Вања Пушкар, кувари Chefs Club-a Београд, и Лука Михајловић, истраживач сарадник са Хемијског факултета у Београду, развијају правац модернистичке српске кухиње посвећен унапређењу јела која се традиционално налазе на нашим трпезама.
Гледаоци емисије имаће прилику да виде технике, припрему и научно објашњење сваког поступка током припреме једног модернистичког српског јеловника на коме се данас налазе капучино од јагњетине, кавијар од цвекле, димљени бифтек и расформирана туфахија.
Аутор емисије: Милица Момчиловић

реприза, 4. април у 03:00 и 11:00

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару