Мистерија Макавејев

Мистерија Макавејев, портрет Душана Макавејева, највећег српског и светски признатог авангардног редитеља, реализован је у периоду од 2007. до 2011. године. Снимање је започето на БЕЛЕФ-у када је Макавејев држао радионицу за студенте режије на Калемегданској тврђави, настављено у Зоолошком врту, где је редитељ говорио о начину рада са животињама које је често користио у својим филмовима и испред Војног музеја, где је евоцирао сећања на ратовања и бомбардовања која су прошлости задесила Београд.

О великом Маку говорили су његови најближи сарадници: Бранко Вучићевић и Желимир Жилник (као помоћници на више филмских пројеката), Пега Поповић и Милан Спасић (први као сниматељ W.R. Misterije organizma и други као аутор чувеног акта са црном мачком), Михаило Илић (монтажер још од времена КК Београд), Светозар Цветковић и Ева Рас (глумци које је Макавејев прославио у својим ремек-делима).

Колеге и сарадници евоцирали су успомене на познанство са Макавејевим: Јован Ћирилов (главни глумац у аматерском филму Печат), Здравко Рандић (Макавејев му је био асистент на филму Ципелице на асфалту), Милош Радивојевић (следбеник у експерименталној фази), Марко Костић (редитељ и филмски критичар коме је Макавејев узор), Владимир Блажевски (Мак га је научио како да ради са животињама на филму), Растко Ћирић (аутор шпице филма Рупа у души), Никола Лоренцин (аутор публикације о Макавејеву), Слободан Шијан (добро упућен у целокупно његово стваралаштво).

Критичари и публицисти су дали свој суд о личности и делу Душана Макавејева: Ранко Мунитић, Војин Димитријевић, Борка Павићевић, Мухарем Первић у амбијенту Југословенске кинотеке, на тераси биоскопа "20. октобар", у Хајд парку. Пријатељи још из новосадске гимназије: Родољуб Маленчић и Раша Попов сетили су се првих активности и уметничких испољавања Душана Макавејева.

Бројни инсерти из његове филмографије обогаћују и илуструју филмски портрет највећег живог представника "новог филма", покрета насталог шездесетих година и анулираног и прокаженог као "црни талас" седамдесетих година прошлог века.

Сонг према стиховима Раше Попова компоновао је Антоније Пушић, алијас Рамбо Амадеус, који је и један од учесника емисије.

Графичком анимацијом и дизајном бавио се Милош Гојковић, а емисију је монтирао Милош Стојановић.

Сценарио: Радмила Радаковић

Уредник: Милош М. Радовић

Редитељ: Драгомир Зупанц

Производња: РТС, 2012.

реприза, 14. октобар у 04:35 и 12:35

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару