Читај ми!

Чувар тениске историје

Рекети, одећа, можда највећа тениска библиотека на свету и тродимензионални дух Џона Мекинроа, само су део колекције музеја тениса у Вимблдону, основаном на стогодишњицу турнира 1977. године.

Мислите да знате шта је прави тенис? Вероватно грешите. Сем ако нисте прелистали правила књижице из 1555. године по којима је прави, односно Real tennis, играо још Хенри Осми. Књижица је само један од предмета који се чувају у музеју тениса у Вимблдону, основаном 1977. на стогодишњицу турнира.

"Многи људи имају предрасуде о музеју тениса, мисле да су овде само рекети и лоптице. А ово је невероватна колекција. Имамо уметничка дела, слике, одећу. Причамо приче о прошлим временима и како су се мењала. И наравно, имамо невероватног тродимензионалног духа Џона Мекинроа, који је свима омиљена ствар у музеју. Ово је стварно забаван музеј", каже Ешли Џоунс, менаџер музеја.

Има наравно и рекета и лоптица. Невероватних модела, од оних којима се играло пре више од сто година, до неких који су забрањени јер су били сувише добри. Можете видети и радионицу у којој су се правили дрвени рекети, али и одећу коју су некада носили играчи. Женска је била тешка готово пет килограма.

"Мени омиљени предмет је оригинални 'лакост' сако који је носио Рене Лакост лично. Рекао сам колегама да ако тај сако нестане, прво нек претресу моју кућу јер мислим да је стварно кул", кроз смех каже Џоунс.

Музеј има можда највећу тениску библиотеку, са књигама о тенису, али и архивама турнира. Збирку плаката. Интерактивну поставку. Као и опрему бивших и актуелних шампиона.

"Заиста бих волео да Ђоковић посети музеј. Колико ја знам, до сада није. А били су нам и Рафа Надал, Енди Мари и Роџер Федерер. Било би дивно да дође и Ђоковић", каже Џоунс.

Целе године на овом месту стоји прави вимблдонски трофеј осим током две недеље трајања турнира, када је у клубу, а овде је само копија. Онај прави чека да га подигне најбољи играч ове године. Надајмо се исти као и прошле.

Оригинални трофеј ћете препознати по томе што има улубљени поклопац. Пехар је 1985. године испао из руке најмлађем победнику до сада Борису Бекеру и оштетио се. Управа Вимблдона је разматрала је да га поправи, али су одустали оценивиши да је улубљење од историјског значаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару