Аустралија

Веома талентовани кошаркаши, предвеђени неколицином искусних ветерана, спремни су да коначно заблистају на великом такмичењу. Селектор Браун не може да рачуна на Богута и Џаваја, али су ту Стивен Марковић и Алекс Марић.

Многи су унапред отписали Аустралију, углавном гледајући прошлост ове земље у кошарци, који није баш сјајна, али су „кенгури" одлучни да коначно изађу из „таме" и започну нову кошаркашку еру.

Најлепше године аустралијске кошарке биле су од 1988. до 2000. године, када су „кенгури" три пута били четврти на Олимпијским играма (1988, 1996. и 2000. године), једном пети на Светском првенству (1994), шести (1992) и једном седми (1990).

Никада нису освојили неко велико такмичење, тако да су ова висока места на Олимпијским играма и Светским првенствима огроман успех за „кенгуре".

А после 2000. године, практично су нестали са кошаркашке мапе света. Повлачење Ендрјуа Гејза, Шејна Хила, Ендрјуа Влахова, Марка Брадкеа и Лука Лонглија довели су до тога да се Аустралија не квалификује за Светско првенство 2002. године. Ни четири године касније "кенгури" се нису прославили, најпре због отказивања најбољих играча, али то је омогућило млађим играчима да се покажу, уиграју и створе тим за будућност.

Управо тај млађи тим, уз неколико искусних ветерана, предвођени помоћним тренером Сан Антонио Спарса, Бретом Брауном, сада жели медаљу у Турској.

Брауну су отказали овај пут центар Милвокија Ендрју Богут и Нејтан Џавај из Шарлота.

Оно што је свакако најзанимљивије публици у Србији, јесте то што за Аустралију играју два момка српског порекла. Први је Стивен Марковић, који игра за Црвену звезду, а други је наравно Алекс Марић.

"Верујем да имамо добро избалансиран тим са правим људима на правим местима", навео је Браун.

Момак који је заблистао у дресу Партизана а затим прешао у Панатинаикос, није крио жељу да заигра за „орлове" на Светском првенству, али како за то није имао право, јер је већ заиграо за „кенгуре", одлучио је да ипак прихвати позив селектора Аустралије.

Играчи:

 Марк Вортингтон Крило 202цм Бросе Баскет
 Дејвид Андерсен  Центар 212цм Торонто Репторс
 Мет Нилсен Крило 209цм Олимпијакос
 Дејвид Барлоу Крило 205цм Сарагоса
 Арон Бејнс  Центар 207цм  ЕВЕ Баскет Олденбург
 Адам Гибсон Бек 188цм Голд Кост Блејз
 Џо Инглс Крило 203цм Гранада
 Алекс Марић Центар 210цм Панатинаикос
 Стивен Марковић Бек 190цм Црвена звезда
 Демијан Мартин  Бек 188цм Перт Вајлдкетс
 Патрик Милс  Бек 183цм Портланд Трејл Блејзерс
 Бред Њулеј  Бек 198цм Љетувос Ритас
    

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара