Литванцима честитке судијама прекори

Нисам очекивао да ћемо бити четврти. Литванија је потпуно заслужено победила, рекао је селектор Србије Душан Ивковић после пораза "орлова" у мечу за треће место. Ивковић је прозвао ФИБА и судијску организацију због лошег суђења на мечу против Турске.

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Душан Ивковић рекао је да није очекивао да ће његов тим да изгуби од Литваније у мечу за треће место на Светском првенству, али да је противник играо у великој форми.

"Нисам очекивао да ћемо бити четврти. Литванија је потпуно заслужено победила, имала је свој дан и играла у великој форми", рекао је Ивковић новинарима у Истанбулу после пораза 99:88.

"Нисмо играли кошарку за коју смо се спремали. Многи играчи нису спавали. Тестирао сам ко је спреман, али много њих није издржало. Пробао сам два пута, а трећи пут нисам могао. Прихватам одговорност да нисам могао да спремим тим за ову утакмицу", рекао је Ивковић.

Србија је изгубила у полуфиналу од Турске 83:82 пошто је примила кош пола секунде пре краја.

Новинаре у Истанбулу је занимало да ли ће селектор остати на тој позицији, али Ивковић, као и пре шампионата, није имао јасан одговор.

"Био сам вероватно један од ретких тренера који је урадио све своје уговоре... У овој ситуацији нисам могао, јер је постојала виша сила. Имамо организацију која нема паре за професионалног тренера... У овој ситуацији не могу ништа да кажем. Желео бих ово да радим, наравно, ако су у Савезу, који не постоји, задовољни мојим радом. Не знам да ли ћу наставити", рекао је Ивковић.

Ивковић је имао и велике замерке на суђење на утакмици против Турске и није штедео челне људе ФИБА, које је позвао да се извину или да поднесу оставке.

"Ако не буде коментара и казни, ако се пређе преко свега овога, што би и слеп видео на експертизи, онда смо у великом проблему. Ако се не огласе, онда (Лубомир) Котлеба, који је делегирао судије, и (генерални секретар ФИБА, Патрик) Бауман, као шеф организације, морају да поднесу оставке из моралних разлога", рекао је селектор Србије и додао да ће бити уништено дело које је оставио Бора Станковић.

Ивковић је рекао да су двојица репрезентативаца Србије оправдано кажњена због учешћа у тучи у Атини, али да исту казну треба да сносе и судије. Њему је посебно сметало зашто утакмице европских екипа не воде званичници из Европе.

Један од спорних момената у утакмици против Турске био је када је фаулиран Омер Ашик, који је најгори изводјач слободних бацања у свом тиму, после чега је симулирао повреду, а судије дозволиле да тренер уместо њега убаци поузданог извођача пенала. Ивковић је и за то окривио судијску организацију. 

"Пред евролигашким судијама не би смео да се претвара... Није крива клупа која му је рекла 'лези', већ ФИБА што му није казала да ће добити техничку грешку ако се не подигне. Колико видим, исте судије и даље суде, а играчи се кажњавају. Дакле, велики спонзорски уговори морају бити задовољени. Нека казне мене, да им мало повећам буџет", рекао је Ивковић.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво