ФИБА ипак кажњава?

Општа туча српских и грчких кошаркаша изгледа ипак неће проћи некажњено. Генерални секретар ФИБА Патрик Бауман најавио је санкције за све учеснике "макљаже", иако је председник те организације Јоргос Василакопулос раније рекао да нема говора о кажњавању ратоборних кошаркаша.

Генерални секретар Међународне кошаркашке федерације (ФИБА) Патрик Бауман најавио је казне за актере индидента на синоћ прекинутом мечу Акропољ купа Грчка - Србија у Атини и додао да ће светска "кућа кошарке" учинити све како се детаљи немилих сцена не би заташкали.

"Сви смо шокирани оним што смо имали прилике да видимо у Атини. Предузећемо све неопходне мере против сваког играча који је био укључен у масовну тучу на терену", поручио је Бауман и додао да дисциплински органи ФИБА "убрзано прегледају све детаље везане за инцидент".

У саопштењу на сајту ФИБА истакнуто је да та организација "осуђује насилничко понашање до кога је дошло на утакмици Грчка - Србија", уз оцену да су "такве сцене недопустиве када је о кошаркашком терену реч".

"Кошаркашки репрезентативци две земље узор су младим играчима у њиховим домовинама и, уједно, амбасадори нашег спорта у глобалним оквирима. Зато морају да се понашају одговорно и примерено у сваком тренутку", наводи се у саопштењу ФИБА.

Ипак, најаве кажњавања ратоборних кошаркаша су у супротности са рпетходним изјавама Председника ФИБА Јоргоса Василакопулоса, који је рекао да нема говора о казни.

"Пријатељска утакмица јесте у званичном календару, али ФИБА нема одговорност нити учешће у организацији овог турнира. ФИБА није одредила судије и делегате, тако да не може ни да интервенише и изриче казне", рекао је Василакопулос за грчки "Спорт 24".

са друге стране Заменик грчког министра за културу и туризам Јоргос Никитиадис најавио је истрагу целог инцидента. Он је рекао да "за прибегавање насиљу на спортском терену неће бити ни најмање толеранције".

"Грчко правосуђе је реаговало, у оквиру своје независности и уследиће радње које диктирају закони наше земље", рекао је Никитиадис.

"Политичко руководство нашег министарства поручује да неће прихватити такву праксу, посебно када долази од оних који, носећи сву тежину националних обележја, не схватају да не представљају себе, већ своју отаџбину", додаје се у саопштењу.

Раније данас објављено је да је кошаркашки репрезентативац Србије Ненад Крстић приведен и пуштен, без кауције у Атини, после синоћне туче са играчима Грчке, због које је утакмица прекинута, саопштила је грчка полиција.

Полиција је навела да се Крстић терети за наношење телесне повреде, што је, према грчком закону, прекршај који углавном подлеже новчаној казни, пренео је Ројтерс.

У општој тучи на терену пред крај утакмице, Крстић, који игра за НБА, погодио је столицом грчког кошаркаша Јаниса Бурусиса. Селектор српских кошаркаша Душан Ивковић изјавио је на конференцији за новинаре у Београду да је Крстић "покушао да се извини Бурусису, али овај то није прихватио" и додао да Бурусис није поднео кривичну пријаву против нашег капитена.

Самарџић Марковић затекла се случајно у Атини после повратка из Сингапура са Олимпијских игара младих и остала је да би помогла Крстићу, против кога је у Грчкој подигнута пријава после туче на утакмици Акропољ купа, рекли су у Министарству.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару