Ђоковић најбољи на планети, по трећи пут!

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић проглашен за најбољег спортисту планете у 2015. години у избору Академије "Лауреус" по трећи пут у каријери.

Најбољем тенисеру света Новаку Ђоковићу вечерас је на свечаности у Берлину уручено признање за најбољег спортисту света за 2015. годину, у избору "Лауреус академије".

Ово је Ђоковићу трећи пут да осваја ово престижно признање, пошто је био најбољи и 2014. и 2011. године.

Конкуренти Ђоковићу били су Британац Луис Хамилтон (Формула 1), Аргентинац Лионел Меси (фудбал), Јамајчанин Јусеин Болт (атлетика) и Американци Стеф Кари (коšшарка) и Џордан Спит (голф).

Српски тенисер се трећом титулом изједначио са Болтом, а испред њега је јошš само рекордер Роџер Федерер, који је четири пута био најбољи.

Како је наведено у образложењу "Лауреус академије", српски тенисер је претходне године остварио изванредне резултате.

Освојио је три гренд слема - Аустралијан опен, Вимблдон и Ју-Ес опен, док је на Ролан Гаросу стигао до финала. Тиме је постао тек трећи тенисер који је стигао до сва четири грен слем финала у истој години. Светски број један је, такође, први играч који је освојио шест Мастерс турнира у сезони.

У 2015. години је стигао до 15 узастопних финала, освојио је 11 титула, дошао до 82 победе, уз свега шест пораза. То је било и више него довољно да Ђоковић заслужи признање и пехар.

Најбољи тенисер света, коме је признање уручио возач формуле један Нико Розберг, захвалио се на награди свима који су га предложили за ово признање, као и члановима Лауреус академије који су гласали за њега.

"Веома сам почаствован јер сам у прилици да стојим овде вечерас, са престиžжним признањем у рукама. Захвалан сам што су ми љубав и посвећеност тенису и спорту уопште пружили могућност да допринесем позитивним променама. Спорт је много више од игре. Спаја све људе овог света. Даје деци наду, пружа им инспирацију и помаже да сањају велике снове. Учи нас правилима фер-плеја, као и томе како да искористимо прилику и победимо страх, слабости и сумњу", рекао је Ђоковић.

Он је нагласио да у спорту сви делују као тим.

"На основу личног искуства могу да кажем да је могуће постићи велике ствари, без обзира на то одакле долазите, колико много или мало имате. Није нико савршен, али упркос томе можемо да урадимо велике ствари у било којој сфери живота. Мој избор је био тенис. То је моја љубав и моја највећа страст. Уз доста рада и вере, дошао сам до овог нивоа, а свако други је у стању да уради нешто слично у некој другој области или спорту", истакао је Ђоковић.

Српски ас захвалио Лауреусу, институцији која окупља спортске легенде, на признању.

"Хвала Лауреусу што брине о младима широм света и што помаžже деци да остваре свој потенцијал. Хвала и на инспирацији коју добијам", поручио је Ђоковић.

За најбољу спортисткињу проглашена је Серена Вилијамс, тим године је рагби репрезентација Новог Зеланда, награду за животно дело добио је чувени возач Формуле 1 Ники Лауда, а награда спортски дух постхумно је додељена легендарном холандском фудбалеру и тренеру Јохану Кројфу.

Награда Лауреус додељује се од 2000. године, једна је од најпрестижнијих, а пореде је са наградом америчке филмске академије "Оскаром".

Освајаче награда бира жири који чине спортске легенде.

Систем је такав да се номинују спортисти у седам категорија, затим се бира панел од 2.000 спортских новинара који гласају за номиноване, а потом чланови академије Лауреус праве коначан избор, који се преноси у 180 земаља.

Фондација Лауреус је до сада издвојила више од 100 милиона долара за помоћ младим спортистима широм света.

Овако је протекла додела награда:

21.30 - Ђоковићу је награду предао Нико Розберг, а српски тенисер се на течном немачком језику обратио окупљенима, захвалио на награди, коју је посветио Никију Лауди и Јохану Кројфу.

21.25 - Спортиста године је...Новак Ђоковић!

21.15 - Спортисткиња године је Серена Вилијамс.

20.55 - Награда за спортски дух постхумно је додељена Јохану Кројфу.

20.40 - Селектор фудбалске репрезентације Немачке, Јоаким Лев, предао је награду за најбољи тим године. А то је рагби репрезентација Новог Зеланда.

20.20 - Награда за животно дело припала је славном Никију Лауди...

20.15 - Новак је стигао на доделу...

Ђоковић је бранилац титуле у категорији најбољи спортиста света, а ово признање добио је и за 2011. годину.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару