Читај ми!

Фудбал

Фудбал је први пут уврштен у олимпијски програм на Играма у Паризу 1900. године и од тада једино 1932. године у Лос Анђелесу није био међу олимпијским спортовима. Женски фудбал је дебитовао на Играма у Атланти 1996. године.

Фудбал Фудбал

Иако фудбал вуче корене из древне Кине, модерна верзија игре настала је на улицама средњовековне Енглеске, пре него што је постала најпопуларнији спорт на свету.

Ране фудбалске игре у средњовековној Енглеској укључивале су велику масу људи која је покушавала да одвуче свињску бешику - на сваки могући начин - до обележја на супротним крајевима града.

Такви догађаји су били добро познати по томе што су били подједнако насилни колико и популарни. У 16. веку, енглеске школе су успоставиле модерне фудбалске кодексе, претварајући тако оно што су били мафијашки нереди у прави спорт.

Правила такмичења

Женско такмичење на Олимпијским играма организовано је на потпуно исти начин као и Фифини турнири. Две екипе од по 11 фудбалерки такмиче се у мечу од 90 минута подељеном на два полувремена од 45 минута.

Иста правила важе и за мушку игру, али са малом разликом у саставу тимова. Сваки тим мора бити у потпуности састављен од играча рођених 1. јануара 2001. године или касније у овом случају. Међутим, тројица фудбалера рођених пре наведеног датума, изнад старосне границе, могу бити уврштени у састав (18 играча по екипи).

Фудбал је такође један од ретких спортова на Играма где турнир почиње пре церемоније отварања због броја утакмица.

Историја на олимпијским играма

Фудбал је први пут уврштен у олимпијски програм на Играма у Паризу 1900. године и од тада једино 1932. године у Лос Анђелесу није био међу олимпијским спортовима, услед промоције Светског првенстава.

Женски фудбал је дебитовао на Играма у Атланти 1996. године. Сједињене Државе су биле прве у четири наврата, укључујући Игре у Атланти 1996, Атини 2004, Пекингу 2008 и Лондону 2012 године. Немачка је освојила злато у Рију 2016, док је Канада бранилац олимпијског злата након тријумфа у Токију 2020 године.

Европски тимови су доминирали у мушкој конкуренцији до Игара 1992. у Барселони, где је Шпанија постала последња европска репрезентација која је освојила златну медаљу. Од Олимпијских игара 1996. у Атланти, афрички и латиноамерички тимови освојили су сваку златну медаљу, а Бразил брани титулу из Токија.

Многи фудбалски великани су учествовали на Олимпијским играма, укључујући Ференца Пускаша 1952, Лева Јашина 1956, Самјуела Етоа 2000, Лионела Месија 2008, Нејмара 2012. и 2016, као и Марту и Алекс Морган у више наврата.

Дисциплине на Олимпијским играма:
- Мушка конкуренција
- Женска конкуренција

понедељак, 22. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару