Читај ми!

Алжирска боксерка Иман Хелиф изборила финале на Играма у Паризу

Алжирска боксерка Иман Хелиф пласирала се у финале категорије до 66 килограма на олимпијском турниру у Паризу победом над тајландском представницом Јанжем Суванпехенг, једногласном одлуком.

Противница у финалној борби биће Кинескиња Лију Јанг која је у другом полуфиналу са 4:1 савладала такмичарку из Кинеског Тајпеja Ниен Чин Чен. Уколико слави и у тој борби, Хелиф ће донети прво злато за Алжир у историји ОИ.

"Спремна сам за борбу и фокусирана", рекла је Алжирка после победе у полуфиналу коју је прославила са публиком и у загрљају противнице.

 

Хелиф је једна од две боксерке које се на Играма у Паризу такмиче иако их је Међународна боксерска федерација (ИБА) дисквалификовала са прошлогодишњег Светског првенства због, како се навoди, пада на тесту подобности полова и присуства ХY хромозома, које имају мушкарци. 

Представница Тајланда, која је поражена у полуфиналној борби од Хелиф, делимично је испратила полемику око наступа две такмичарке у женској категорији. 

"Мало сам испратила шта се дешавало претходних дана. Али, људи, Хелиф је жена, само је веома јака. Ја сам покушала да искористим то што сам бржа, али њени ударци су били прецизнији и јачи", констатовала је Суванпехенг након дуела.

На претходним Играма у Токију, Хелиф је изгубила четвртфиналну борбу од Кели Харингтон која је касније осовјила злато.

Две боксерке су у жижу јавности доспеле посебно након што је Италијанка Анђела Карини предала борбу против Хелиф у осмини финала олимпијског турнира због јачине ударца који је примила од противнице из Алжира.

Тест, дисквалификација и сукоби

Извршни директор Међународне боксерске федерације Крис Робертс је недавно за Би-Би-Си указао да су тестови спроведени због "велике забринутости" других такмичарки и њихових тренера, али и после сугестије медицинског сектора ове организације.

"Овим тестом је доказано да такмичарке нису испуниле неопходне критеријуме подобности полова, чиме је утврђено да имају предност у односу на друге такмичарке", рекао је Робертс.

Међутим, Међународни олимпијски комитет (МОК) брани права алжирске боксерке и њене колегинице из Кинеског Тајпеја да се такмиче у женској конкуренцији олимпијског турнира и тврди да су "тестови подобности полова" на основу којих су две такмичарке дисквалификоване са Светског првенства за жене 2023. године "нетачни и нелегитимни".

Олимпијске игре у Паризу и спор око учешћа две боксерке на женском турниру нови је полигон за сукоб између Међународног олимпијског комитета и ИБА. Несугласице трају пет година и кулминирале су одлуком МОК-а да 2023. године кровној боксерској организацији одузме статус управног спортског тела због наводних корупционашких афера унутар организације.

У полуфинале у категорији до 57 килограма пласирала се и Лин Ју Тинг, која се вечерас бори за финале у својој категорији.

среда, 07. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару