Гол, гол, гол, гол - шест деценија трајања

Време спорта и разоноде је прича о ентузијазму изузетних новинара и уредника Радио Београда, то је прича о врхунском мајсторству радио репортера, о новинарској идеји и заслуженим наградама, о популарности и култури слушања радија.

За моју генерацију, за нас који смо волели спорт, та емисија је била нешто посебно. Седамдесетих и осамдесетих у време нејвеће популарности није било толико телевизијских преноса, боље речено, ретко су се преносиле велике утакмице, па су радио репортери били нешто најлепше што се могло чути у не баш толико богатом медијском простору.

Такву динамику, узбуђење и праћење тока утакмица, једноставно није могао нико, на тако убедљив начин да нам приближи.

Уз тикет спортске прогнозе, са транзистором у рукама, са пажњом су се пратили резултати утакмица у целој бившој држави. Емисија Време спорта и разоноде је била нешто попут лајв-скора данас, прва са резултатима, са укључењима репортера код сваке промене, што је данас у ери интернета сасвим нормална ствар. А нису само навијачи слушали комбиноване преносе, чинили су то и тренери, службена лица, резервни играчи, а публика је са трибина гледала меч и слушала преносе са осталих стадиона.

Сећам се једне фотографије у спортској штампи из 1976. године. Последње коло југословенске прве лиге и борба за титулу Партизана и Хајдука. Сплићани окупљени око једног транзистора на терену ОФК Београда слушају пренос утакмице из Љубљане
где играју црно-бели. Репортер Јордан Ивановић. Утакмица у Београду се завршила десет минута раније у Љубљани нерешено, али игра се продужетак, Хајдук је шампион ако остане нерешено и онда у 97 минуту Бјековић постиже гол за победу и титулу.

Транзистор на Карабурми је платио цех, завршио је на земљи, а слика како играчи Хајдука слушају пренос утакмице остала је у сећању.

Да би млађи разумели, то је време без мобилних телефона и интернета. Динамика, узбуђење и преплитање различитих гласова са стадиона давали су посебану слику фантастичног радио програма. Транзистор је у то време био нешто попут мобилног телефона данас.

Концепт емисије магазинског типа, уз слоган од свега по мало за сваког по нешто, је очигледно добитна комбинација. Зато је разумљиво што и данас емисија има велико поверење слушалаца и што је и даље једна од најслушанијих програма Радио Београда.

Обележавајући шест деценија емитовања посебно памтимо људе, ауторе, односно великане Радио Београда и спортске редакције, који су поставили темеље ове емисије. Пре свих први уредник Радивоје Марковић, затим Предраг Кнежевић,најпопуларнији водитељ, који је својим идејама ишао испред времена, реметећи дотадашњу устаљену шему радио програма.

Слободнији израз, емисија према актуелним догађајима и предности обичног фиксног телефона, то је било довољно да се покрене нешто што ће освојити радио програм. Сјајни водитељи, попут Светислава Вуковића, допринели су још већем квалиттету програма.

Па репортерско умеће Марка Марковића. Промишљеност кума емисије Александра Саше Марковића, који је одабрао тако једноставно, а лепо име.

Шпица емисије није се мењала од првог дана. Чувено гол, гол, гол, гол је препознатљиви тонски израз Радио Београда са гласом Раће Марковића са фудбалске утакмице Југославија -Парагвај 1958. Многи мисле да је то радостан усклик чувеног радио репортера, међутим, то је његова реакција код трећег изједначења Парагвајаца, јер је наш тим три пута водио, а Парагвај три пута изједначио, тако да о неком одушевљењу нема ни говора, али добро показује занос, искреност и објективност пионира спортског репортерства у Србији.

И у новом времену емисија је задржала стари концепт, а постала је, захваљујући новим технологијама још бржа и актуелнија. Генерација млађих репортера наставља традицију преноса најважнијих спортских догадјаја, који се одржавају у термину емисије суботом. Прати културне и забавне догађаје уз квалитетну музику. Такође, афирмише младе спортисте и мање познате спортове. И увек има нешто ново, занимљиво да понуди својим слушаоцима.

Време спорта и разоноде опстаје у конкуренцији бројних нових медија, не губи на популарности, на радост свих оних који нам поклањају поверење свих ових година.

Емисија се данас труди да придобије млађу публику, али не заборавља традицију и великане нашег програма.

Богатство данашњих аутора и репортера је у томе што су били савременици легенди радија покретача емисије и учили су од неких од њих.

Стари добитнички концепт је само прилагођен новом времену. И у томе је, можда, тајна дуговечности и слушаности популарне радио емисије.

петак, 13. септембар 2024.
12° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи