Читај ми!

Ристић за РТС: Моје злато је успех целе стрељачке репрезентације

Парастрелац Драган Ристић и председник Параолимпијског комитета Зоран Мићовић били су гости Београдске хронике где су говорили о недавно завршеним Параолимпијским играма, али и о потешкоћама са којима се суочавају спортисти са инвалидитетом.

Ристић је након две медаље из Токија успео да у Паризу освоји још једно, златно одличје.

Српски парастрелац је у категорији ваздушна пушка завршио као пети, а према његовим речима главни разлог је сагоревање у жељи за што бољим резултатом.

"На сваком великом такмичењу је тешко. Увек се осете тај притисак и нервоза од превелике жеље да се дође до медаље. Мени је увек циљ медаља, али је и улазак у финале добар резултат. У категорији ваздушна пушка сам одрадио одличне квалификације и као први ушао у финале, али сам себи направио превелику тензију и на крају завршио као пети", рекао је Ристић.

Мићовић је након тога истакао да је освајање шест медаља изузетан резултат.

"Били смо најбољи у региону, а треба имати на уму да смо имали само 22 такмичара, тако да није било такозваних туриста, већ су сви направили добар резултат. Попут Сашке Соколов, имали смо неколико такмичара који су били јако близу медаље, а верујте ми разлике су изузетно мале", изјавио је Мићовић.

Ристић је након тога додао да се за Параолимпијске игре припремао целе године.

"Припремамо се целе године, а ја сам почео још у фебруару. Пре тога сам био на Европском првенству у Шпанији и освојио злато у ваздушној и сребро у малокалибарској пушци. То ми је био знак да могу до резултата у Паризу где сам медаљу освојио у малокалибарској пушци. Ово је велики успех целе стрељачке репрезентације на челу са селектором Ненадом Пајићем и тренерима Владимиром Пајићем и Драганом Марковићем", додао је Ристић.

Председник ПОКС-а је на крају гостовања изјавио да је за стабилан развој параолимпијског спорта у Србији потребна стратегија, која пак умногоме зависи од новчаних средстава.

"Ми се пре свега бавимо јефтиним спортовима и потребна нам је стратегија за напредак у будућности, која се пре свега базира на тренерима. Има стручних људи, али је потребан одређени новац како би се они запослили. Сналазимо се за сада како знамо и умемо, али верујем да ће доћи боље време", закључио је Мићовић.

Осим Ристићевог злата, српски тим је освојио три сребрне (парастонисерка Борислава Перић-Ранковић у соло конкуренцији и са Надом Матић у дублу, и паратлетичар Небојша Ђурић) и две бронзане медаље (парастонисер Митар Паликућа и параатлетичар Жељко Димитријевић). 

Цело гостовање можете погледати у видео снимку на почетку текста.

понедељак, 09. септембар 2024.
22° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару