Читај ми!

Косово далеко од Јадрана

Да би учествовали у регионалној лиги косовски клубови би морали да имају подршку свих, што је у овом тренутку невереватно. Пре свега ФИБА није признала Косово. Председник лиге Лорбек каже да је то могуће, али да је потребна сагласност осталих клубова. Разматра се увођење плеј-офа уместо фајналфора, али за то треба времена. Лисац: Не планирамо проширење са косовским клубовима. Потпредседник КСС Дејан Томашевић рекао је да је Србија против учешћа косовских клубова.

Председник кошаркашке Јадранске лиге Радован Лорбек рекао је да би косовски тимови у будућности могли да заиграју у регионалном такмичењу, али да би за такву одлуку сагласност морали да дају остали клубови.

"Лига је настала због потреба Олимпије и Цибоне јер словеначка и хрватска лига нису биле јаке за њих. Идеја је да имамо интересантно такмичење које ништа не кошта. Ако питате за Косово, ако се клубови сложе да је то интерес, ја немам ништа против. Све зависи од клубова. Клубови који су чланови и који су власници. Тако је било за Макаби, сви су гласали да уђу у лигу јер покривају све трошкове и сви су прихватили. Није нешто што ми намећемо", рекао је Лорбек новинарима у Бањалуци.

Он је подсетио да је прошле сезоне у Јадранску лигу ушао и мађарски Солнок.
"Ми смо прихватили Солнок који је платио да уђе. До сада смо већину одлука доносили уз сагласност свих клубова, једино је било гласање једне године да ли ће фајналфор бити у Загребу или Београду", навео је Лорбек.

Он је најавио и могућност промене система такмичења у завршници Јадранске лиге, односно прелазак на плеј-оф систем уместо фајналфора.
"Једино би било логично да пређемо на плејоф, јер је та утакмица полуфинала на фајналфору превише судбоносна за сва четири тима што се видело у четвртак. То је био невиђен грч, све је стало у један шут или дриблинг, а то убија играче", објаснио је Лорбек.

Први човек лиге додао је, међутим, да плеј-оф не може да буде уведен следеће сезоне.
"Проблем је у терминима. Повећава се број утакмица Еврокупа, а ми не желимо да уђемо у термин домаћих шампионата, јер онда не би било националних првенства него једна једина лига. Није сазрела ситуација, тако да за сада остајемо при фајнал-фору", изјавио је Лорбек.

Он је навео и да би клубови са Јадрана морали у наредним сезонама да буду конкурентнији у европским такмичењима како регионална лиге не би изгубила своје позиције.

"Сада је формула дефинитивна и то није проблем сада, али ће бити у будућности ако наши клубови не буду конкурентни у Евролиги. Ја мислим да чак можемо да вратимо да три клуба иду директно, али да треба редовно улазити у ТОП 16 или доћи до фајналфора", навео је Лорбек.

Он је поновио и да ће Партизан и Црвена звезда, као финалисти завршног турнира у Лакташима, следеће сезоне играти у Евролиги, као и да ће један тим из Јадранске лиге наступити у квалификацијама.

Председник Јадранске лиге рекао је да је идеја о формирању друге лиге интересантна, али да не жели да евентуална организација тог такмичења донесе конфликт са националним савезима.
"Ако се савези договоре и кажу да желе да буде друга јадранска и дају нам коцесију, онда је могуће", закључио је Лорбек.

Лисац: Не планирамо проширење са косовским клубовима

Генерални менаџер кошаркашке Јадранске лиге Роман Лисац рекао је данас да у наредном периоду косовски клубови неће играти у регионалном такмичењу.

"Јадранска лига у наредном периоду не планира никаква проширења, посебно не на територије које би могле да донесу повећање тензија или нанесу штету такмичењу. Уосталом, ФИБА није признала Косово", рекао је Лисац.

 

Томашевић: Србија против

Потпредседник КСС Дејан Томашевић рекао је да је Србија против учешћа косовских клубова.
"Мислим да то није проверена информација. Ми смо сад причали о томе и нормално је да ће Србијабити апсолутно против тога, то сам и њима рекао. Немојте од Србије стварати непријатеље и мислим да су они ту поруку схватили", рекао је Томашевић новинарима у Лакташима.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару