Заборављени (четврти део): Прича о „гвозденом човеку"

Увек је био у сенци великих кошаркашких звезда али био где год је играо оставио је дубок траг. О његовој чврстини, дисциплини и издржљивости и даље се говори јер пуних 15 година није пропустио ниједну НБА утакмицу. Уз све то, дубоко религиозан, био је невин током читаве НБА каријере и пропагирао је апстиненцију пре брака. Каријеру је завршио са три шампионска прстена. Ово је прича о „гвозденом човеку" Еј-Си Грину.

НБА лига довела је статистику до савршенства, тако да је данас могуће упоређивати учинке кошаркаша из различитих ера и доносити закључке на основу нијанси ко је био бољи. Ипак, учинак једног играча је толико упечатљив, да је тешко да ће ико у скоријој истоији успети да га престигне.

Еј-Си Грин је један од кошаркаша који је наступао у „златној ери" НБА лиге, где је стајао раме уз раме са Џорданом, Барклијем, Меџиком, Џабаром, Бирдом и осталима. Док су медији извештавали о играма великих НБА звезда Грин је вредно одрађивао утакмицу по утакмицу.

Након неког времена овај играч је привукао пажњу чињеницом да годинама није пропустио ниједну утакмицу.Чак и најзагриженијим навијачима десе се да пропусте меч свог тима, али не и Еј-Си Грину који је пуних 15 година излазио је на паркет.

Овај кошаркаш је одиграо узастопно 1192 меча, или, боље речено, од 9. новембра 1986. године, од када је у дресу Лејкерса играо против Сан Антонија, до 18. априла 2001. године када је дресу Мајамија играо против Орланда, Грин није пропустио ниједну утакмицу.

Због невероватне издржљивости и чврстине на терену, и чињенице да је на паркету играо и повређен, Еј-Си Грин је добио надимак гвоздени човек „iron man".

Тренутак који најбоље сумира Гринову каријеру догодио се на утакмици против Њујорк Никса 1996. године када га је Џеј-Ар Рид намерно лактом ударио у лице, избивши му неколико зуба. Грин је мирно покупио зубе, напустио паркет, и већ наредну утакмицу против Јуте, са заштитном маском на лицу, наставио је свој низ.

Гринова каријера почела је 1985. године када су га Лејкерси изабрали као 23. пика на драфту. Грин је био део легендарне генерације Лејкерса, заједно са Меџиком Џонсоном и Карим Абдул Џабаром, где је освојио два шампионска прстена, 1987. и 1988. године.

Након Лејкерса Грин је 1993. године прешао у Финикс Сансе, само једну сезону након што је ова екипа, предвођена Чарлсом Барклијем играла финале НБА лиге у којем су поражени од Чикага. У Финиксу Грин се задржао три сезоне, када је 1996. године прешао у Далас Мавериксе. И у Тексасу Грин је играо три сезоне пре него што се на једну сезону вратио у Лејкерсе.

Те сезоне Грин је са старом-новом екипом Лејкерса, овога пута предвођеном Кобијем и Шеком, освојио и своју трећу НБА титулу. Последњу сезону у НБА лиги Грин је провео у редовима Мајами Хитса, када је 2001. године окончао професионалну каријеру.

Оно што је карактерисало Грина на паркету то је сјајна одбрана, дисциплина и тимска игра. У 17 сезона колико је провео на паркету Грин је у просеку постизао 9,6 пона по мечу, 7,4 скока, и 1,1 асистенцију.

Овог играча је посебно ценио Пат Рајли, који је Грина тренирао на почетку каријере у Лејкерсима и на крају каријере у Мајамију.

Осим што је био узоран на паркету Грин је водио веома дисциплинован, аскетски живот. Овај кошаркаш је рекао да није поклекао пред изазовима које доносе слава и новац, и да је остао невин читаву НБА каријеру. Како је рекао, секс је први пут имао у 38. години, када се оженио својом девојком Вероником у априлу 2002.

Као дубоко религиозан човек, Грин је у време док још био активан играч, у омладинским камповима промовисао апстиненцију пре брака. Често је на утакмицама, док је седео на клупи, на глави носио „зеленог медведа", маскоту своје фондације.

Неретко Грин је био мета саиграча који су га искушавали изнајмљујући му девојке. У томе је наравно предњачио Чарлс Баркли који није могао да пропусти прилику да „подбоде" свог пријатеља. Ипак, када су „даме" долазиле код Грина, он им је цитирао одломке из Библије, и одолевао је свим искушењима.

Грин је имао и бизаран здравствени проблем током једног дела своје каријере када је патио од грчења дијафрагме које је изазивало „штуцавицу". Штуцање код Грина престајало је само док је трчао и вежбао. Због тога овај играч никада није могао да повеже дуже од два сата сна.

Овај кошаркаш је на жалост био и мета пљачкаша који су му украли сва три шампионска прстена. Сумња се да су Грина опљачкали физички радници које је изнајмио да му помогну код пресељења у нову кућу. До данас шампионски прстенови на жалост нису пронађени.

Иако је био у сенци познатијих саиграча у екипама за које је играо, Еј-Си Грин је освојио срца навијача у НБА лиги који су ценили оно што ради на паркету. За Грина се каже да је један од ретких кошаркаша који је заиста зарадио оно за шта је плаћен.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару