Гвангџу, баланс традиционалног и савременог

Трећи највећи град Кине одувек се разликовао од осталих и као такав послужио за пример транзиције ове земље у оно шта данас представља. У историји дужој од 2200 година, Гвангџу је мењао уређења, изглед и називе, али је увек ишао у корак са временом, па се тако у њему данас налази невероватан баланс традиционалног и савременог.

Гвангџу, баланс традиционалног и савременог Гвангџу, баланс традиционалног и савременог

Са више од 12 милиона становника Гвангџу је трећи највећи град у Кини, одмах после Пекинга и Шангаја. Главни је град Гвангдонг провинције, а познат је и под називом Кантон. Основан је 212. године пре нове ере, важи за велику луку, налази се на одличној географској позицији, на такозваном "путу свиле" и одувек је важио за јединственији и либералнији град.

 

Самим тим постао је подобан за размену култура, мишљења, робе...Неретко је Гвангџу представљао платформу за револуције, трговинске, економске и културне реформе.

Главни је град најбогатије регије у Кини, а у новијој историји добио је надимак "престоница Трећег света", због великог броја миграција страних држављана, али и компанија и корпорација, које га бирају за седиште. Годишње, овај град посети преко 100 милиона становника широм света.

Град је стар више од 2200 година, па се може приметити невероватан баланс традиције и савремености. У њему се могу видети неки од најстаријих кинеских храмова, паркова, гробница, али и најмодернијих зграда, шопинг центара и популарни аутопилотски метро.

Родно је место онога што ми данас познајемо као "кинеска храна". Поседује огроман број различитих кухиња из разних крајева света, па га туристи називају и градом хране.

Што се спорта тиче, од 2010. године важи за фудбалску престоницу. Три тима која наступају у првој кинеској лиги су из Гвангџуа, а онај најпознатији и највећи Евергранде је био седмоструки узастопни освајач домаћег такмичења од 2010. До 2017. Године, двоструки освајач азијске Лиге шампиона 2013. и 2015. и двоструки учесник Светског клупског првенства.

Од 31. Августа ове године, Гвангџу ће заједно са седам других градова Кине постати престоница светске кошарке.

У дворани "Гимназија Гвангџу", капацитета до 10 хиљада гледалаца одржаће се десет утакмица Светског првенства.

Изградња дворане завршена је 2001. године, а до сада је служила за многобројне концерте, окршаје у фудбалу, кошарци, стоном тенису, бадминтону, као и компјутерској игрици "Лига легенди".

"Гимназија Гвангџу" у оквиру Светског првенства угостиће Групу Ц, у којој ће снаге одмерити Шпанија, Иран, Тунис и Порторико. До краја турнира у Гвангжуу ће се одиграти још четири утакмице друге фазе шампионата.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво