Шангај – бисер Оријента

Шангај је највећи град најмногољудније земље на свету. Уз то, то је највећи саобраћајни, трговински и индустријски центар Кине. У њему се налази и велелепни Орјентални спортски центар, у којем ће се играти мечеви групе Е у којој је и тим САД, али и мечеви четвртфинала кошаркашког Мундијала.

Шангај – бисер Оријента Шангај – бисер Оријента

Смештен на реци Хуангпу, односно на њеном ушћу у Јанце, Шангај представља један од најпознатијих брендова модерне Кине.

Сам град има готово 25 милиона становника, а шире подрујче обухвата број од 35 милиона људи, што га чини највећим градом на ствету.

Састављен од делова града односно четврти које су некада колонизовали Американци, Енглези и Французи, док је стари кинески Шангај сачуван кроз четврт, односно варош Хутсен.

Настао је 960. године као село, које се постепено ширило и спајало са околним местима, а које је било једна од главних лука за извоз памука. У својој историји и развитку до метрополе, пролазио је кроз периоде колонизације и ратова (најпознатији јапанско-кинески рат крајем тридесетих година прошлог века), да би велики заокрет наступио доласком комуниста 1950. године, на који се надовезао велики привредни раст током осамдесетих година. 

Данас Шангај представља кинески али и светски бизнис центар, и место где се можда и најбрже уводе нове технологије. Поред развијеног финансијског и ај-ти сектора, и даље је то изузетно важна лука, али и центар тешке индсутрије и образовања. Неретко се назива Паризом истока.

Што се саме дворане тиче, "Shanghai Oriental Sports Center", који је познат и под именом "акватик центар", изграђена је 2011. године.

Капацитет јој је 18.000 седећих места, а на базенима који се налазе у склопу комплекса одржано је неколико планетарних пливачких такмичања.

Мечеве групне фазе у њој ће играти тимови смештени у групе Е, где су осим највећих фаворита турнира Американаца и тимови Турске, Чешке и комшијски Јапан. 

Уколико буде првопласирана у групи друге фазе, место у полуфиналу и карту за Пекинг у овом граду могла би да тражи и репрезентација Србије, за шта ће пресудан бити пројектовани дуел са Шпанцима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво