Дунгуан, источњачки Амстердам

Смештен у провинцији Гуандонг, Дунгуан је један од градова који је у Кини познат као индустријски и прозводни центар. Он ће у тамошњем кошаркашко-културном центару "Dongfeng Nissan", угостити учеснике вероватно најјаче групе Х на СП у кошарци, као и два четвртфинала.

Дунгуан, источњачки Амстердам Дунгуан, источњачки Амстердам

Позициониран у делти Бисерне реке, Дунгуан је практично спојен са комшијским градовима Гуангџоум, Хуејџоуом и Шенџеном, са којима чини један "мега град" од 45 милиона становника, док сам Дунгуан имао око осам милиона житеља.

Данас је то град који је центар Кине када је реч о директним страним инвестицијама и четврти што се тиче извоза индустријске производње.

Такође, дом је и једног од највећих шопинг молова на свету - "Новог јужно-кинеског тржног центра", који је највећи шопинг центар на свету ако се мери у односу на закупљиву површину.

Што се градске организације тиче, град је подељен на 32 градске зоне и шест дистрикта. Сматра се за производи инкубациони центар Кине, који је био снажно погођен финансијском економском кризом 2008.

Поред разнолике производње, град је у Кини али у свету препознатљив и по тзв. секс туризму и "red light district" делу града, слично оном у Амстердаму, па зато и има надимак "Амстердам Истока".

Дунгуан носи и један спортски надимак - "Национални град кошарке" и једини је град у држави који има три професионална кошаркашка клуба.

"Гуангдонг Јужни Тигрови" први је основани професионални кошаркашки клуб у Кини, а до данас је освојио осам првенстава Кинеске кошаркашке асоцијације (ЦБА). 

Кошаркашки центар у Дунгуану има 16.000 места, а угостиће екипе из вероватно најјаче групе Х, у којој се налазе Канада, Аустралија, Литванија и Сенегал.

Уз то, ова дворана биће домаћин и два сусрета четвртфинала, али се надамо не и кошаркашима Србије...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво