Виља за историју

Шпанија савладала Парагвај голом Давида Виље у 83. минуту меча. Првих 45 минута протекло у равноправној игри, али није донело већа узбуђења. У наставку два промашена пенала, са обе стране по један, извођачи Кардозо и Ћаби Алонсо, јунаци Касиљас и Виљар. На крају, Шпанија боља за Давида Виљу, одлази на мегдан са Немцима.

Репрезентација Шпаније последњи је учесник полуфинала Светског првенства у Јужној Африци. "Фурија" је у тврдом и неизвесном мечу савладала екипу Парагваја голом Давида Виље, петим на турниру и тиме чекирала карте за велики дуел против Немачке.

Шпанци су били фаворити пред четвртфинале са Парагвајем. Међутим, изабраници Висентеа Дел Боскеа наишли су на јак бедем у виду парагвајске одбране, која је већи део меча одолевала нападима "фурије", а у неколико наврата и угрозили гол Касиљаса.

Прво полувреме меча у Јоханесбургу протекло је у великој борби, углавном на средини терена. Парагвај је чврсто држао зону испред свог гола, па Шшпанци нису имали много прилике да угрозе капитена Виљара, на голу "црвено-белих".

У том делу меча није било озбиљнијих прилика за гол, а могу се издвојити две ситуације. У 29. минуту Ћави покушава лепим волејем да савлада парагвајског голмана, али лопта одлази тик преко пречке.

Парагвај узвраћа преко изузетно расположеног Нелсона Валдеза, који у 41. минуту успева да затресе мрежу Шпанаца, али је судија раније прекинуо игру због офсајд позиције у којој се нашао Оскар Кардозо.

Други део меча донео је знатно више узбуђења, а, на крају, и гол који је одлучио победника. Обе екипе су заиграле знатно ангажованије, па је било лепих акција на обе стране, а чини се да су најбољи играчи у обе екипе били капитени, голмани Касиљас и Виљар.

Драма почиње у 57. минуту меча. Судија Батрес из Гватемале, после дуела у казненом простиру Шпанаца, показује на белу тачку. Био је потпуно у праву, Пике је неколико секунди држао Кардоза за руку и онемогућио га да стигне до лопте.

Играч над којим је направљен фаул, наместио је лопту на белу тачку. Ударац је био слаб, па је одлични Икер Касиљас успео да ухвати "живу лопту" и донесе велику радост навијачима "фурије". Кардозо није веровао шта га је снашло, али још једном се потврдило старо фудбалско правило да играч над којим је направљен фаул за једанаестерац, не треба да изводи најстрожу казну.

Парагвајци још нису дошли себи, а са друге стране, брз напад Шпанаца. Виља добија лопту у празан простор, а Антолину Алкаразу не остаје ништа друго него да га обори. Пенал за Шпанију. Лопту узима Ћаби Алонсо, хвата залет и постиже гол за "фурију".

Међутим, поново драма. Судија Батрес захтева да се ударац понови. Из поновљеног дуела, голман Хусто Виљар излази као победник, одбија лопту, успева да обори Фабрегаса, на лопту налеће Серхио Рамос, али са гол линије интервенише Да Силва, од свега само корнер за Шпанију.

Полако се стишавала бура, обе екипе су се спремале за додатних пола сата игре, али за тим није било потребе захваљујући Давиду Виљи, најбољем играчу Шпаније на овом турниру. У 83. минуту меча, сјајна акција Иниесте, који пролази неколико играча Парагваја и додаје лопту Педру. Нападач Барселоне погађа стативу, лопта се одбија до Виље, а популарни "Ел Гуахо" уз помоћ две стативе, постиже свој пети гол на турниру.

Велика радост за играче, навијаче и стручни штаб Шпаније. Парагвајци у неверици, али времена за "чупање" још увек има. "Црвено-бели" дају све карте у напад и замало да им се исплати. Играо се 89. минут меча, Бариос шутира, Касиљас испушта лопту, на коју натрчава Санта Круз, али се капитен "фурије" искупио за грешку и сјајно одбранио.

Времена више нема за преокрет. Шпанија слави Давида Виљу, који одводи своју репрезентацију у прво полуфинале од кад се Мундијали играју у оваквом формату. Старији љубитељи фудбала на Иберијском полуострву сигурно памте 1950. годину, када је Шпанија била четврта на свету, али се и надају да ова генерација може даље.

Парагвај није разочарао. На турниру су примили само два гола, остварили су свој највећи успех у историји, а мало је фалило да и у мечу са европским прваком прођу даље. Да ли срећа, да ли нешто друго, у сваком случају, изабраницима Херарда Мартина честитке на свему што су показали у Јужној Африци.

За репрезентацију Шпаније наступили су: Касиљас, Рамос, Пике, Пујол, Капдевила, Иниеста, Ћави, Алонсо, Бускец, Виља и Торес. Са клупе су ушли Фабрегас, Педро и Марчена.

За Парагвај, првих 11 били су: Виљар, Верон, Морел, Да Силва, Алкараз, Касерес, Барето, Сантана, Риверос, Валдез и Кардозо. Играли су још: Вера, Санта Круз и Бариос.

Меч је одигран на Елис Парку у Јоханесбургу, а главни судија меча био је Карлос Батрес из Гватемале.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара