Уругвајци, кроз "иглене уши"

У наставку Мундијала, ипак, неће бити Срба. После пенала, и велике драме у продужецима, Уругвај се пласирао у полуфинале. Гана је имала победу у рукама, али Гијан није дао гол са пенала у последњим секундама продужетака. Мунтари најавио изненађење, али Форлан донео наставке.

Када се пропусте прилике, онда следи казна. На својој кожи то су најбоље осетили Ганци, којима је победа исклизнула из руку у последњим секундама другог продужетка. И то победа којом би постали прва афричка селекција која је дошла до полуфинала.

Али, да пођемо испочетка. 

Уругвајци су, као и на претходним мечевима, кренули веома офанзивно, са три нападача, Форланом, Суарезом и Каванијем.

Нападачка игра, коју форсира Оскар Табарез, умало није још једном уродила плодом, јер је Фернандез умало, већ у уводним минутима, могао да "начне" Ганце. Центаршут после продора по десној страни, преварио је Кингстона, али није завршио у мрежи Ганаца.

Форлан и Суарез су наставили да задају огромне муке дефанзивцима Гане, који су их, међутим, спречавали да озбиљније угрозе гол Кингстона.
Можда и најозбиљнији покушај Уругвајаца јесте ударац Дијега Форлана са преко 35 метара. Нико није очекивао шут Форлана из слободног ударца, али он је то учинио, и умало није изненадио голмана Гане, али је Кингстон некако успео да "избоксује" лопту.

А Ганци су полако почели да се буде. Изгледа да им је било потребно мало времена како би се ослободили притиска и заиграли своју игру, која се до овог меча показала и више него успешна.

Коначно су, после готово пола сата игре, на терену могли да се примете и Гијан и Кевин Принц Боатенг, а видело се да су расположени за игру, хтели су лопту и није им било много потребно да се ослободе чувара и упуте ударац ка голу.

Сјајно су и сарађивали у нападу, па је после једне акције Гијан шутирао, али поред гола. Међутим, то је охрабрило момке Милована Рајевца, који су се сада потпуно ослободили притиска.

Уругвај је полако посустајао, а капитен Лугано је додатно отежао ситуацију свом селектору, јер је морао да напусти игру због повреде.

А Ганцима је то, чини се, био знак да крену још офанзивније, и покушају да искористе то што је у игру уместо капитена ушао Скоти.

Гијан је добро шутирао из даљине, али Муслера се није дао изненадити. А само неколико секунди касније, Кевин Принц Боатенг је замало постигао најлепши гол на првенству.

Ухватио је "маказице" али је лопта отишла изнад пречке.

Остали су гледаоци ускраћени за невероватан гол, али два минута касније надокнадио је све Сули Мунтари.

Буквално у последњим секундама првог дела игре, Мунтари је шутирао са огромне удаљености, и савладао Муслеру, за велику предност Гане у историјској утакмици за ову земљу.
Међутим, остало је још минимум 45 минута игре да Ганци сачувају предност, јер се Уругвај свакако неће предати.

У наставку је Табарез направио још једну замену. Уместо Фернандеза у игру је ушао Лодеиро.

А Ганци су у наставку заиграли потпуно насупрот очекивањима. Нису се повукли и бранили 1:0, већ су покушавали да се надигравају са Уругвајцима, и покушавали да пребаце тежиште игре на супарничку половину.

Наравно, Форлан и другови су нападали на све могуће начине и тражили најбољи пут до мреже Кингстона, али то је оставило и много простора брзоногим Африканцима за контранападе.

Али, у 55. минуту, практично ни из чега, Уругвајци долазе до изједначења. Форлан из "слободњака" шутира, а Кингстон очајно реагује, и Уругвај стиже до великог изједначења.

То је значило да ћемо у наставку гледати одличан фудбал, потпуно отворен. Нису имали више ни Рајевац ни Табарез времена за калкулације и размишљање, па су и једни и други играли за гол више, што је потпуно логично.

Управо таква игра могла је да донесе још један гол у наредним тренуцима, овај пут на супротној страни. Гијан је шутирао са ивице шеснаестерца, али је Муслера сјајно реаговао и спасио своју мрежу.

Ипак, изједначујући гол донео је неопходну мирноћу и сигурност у игри Уругвајаца, који су полако преузимали конце у своје руке. У томе им је донекле помогао и голман Гане Кингстон, који је неколико пута невероватно лоше реаговао.

Суарез је имао добру прилику, али није успео да искористи додавање Форлана, и грешку Кингстона, па је погодио само спољњи део мреже.

Ганци су имали можда и најбољу прилику на мечу само неколико секунди касније. Кевин Принц Боатенг је пао у казненом простору, судија ништа није свирао, а Мунтари је у налету покушао да смести лопту у гол, али је ужасно лоше шутирао.

А онда Уругвајци крећу у напад. Како је остало десетак минута до краја, Уругвај је по сваку цену желе о да оконча утакмицу до 90. минута, и тако избегне продужетке.

Суарез је имао неколико добрих, одличних прилика, али једноставно није била његова ноћ, јер никако није успевао да савлада Кингстона. И Форлан је имао пар изгледних шанси, али није могао да спречи неизбежно, продужетке.

А у првом продужетку није виђено много. Уругвај је некако покушавао да дође до гола, али је било приметно да су и једни и други на измаку снаге, па се заиграло много спорије него у регуларном делу меча, а таква игра није донела прилике ни Уругвају ни Гани.

Ни у другом делу није нешто много вишено, осим одличног ударца Дијега Форлана и Кевина Принца Боатенга, са друге стране. Евидентно је било да и једни и други желе да избегну пенале.

А у последњим секундама продужетака, права драма у Јуханесбургу. После слободног ударца за Гану, Суарез избија лопту са гол линије два пута, али други пут руком. Црвени картон за нападача Уругваја, али још битније, пенал за Гану, који може донети победу Миловану Рајевцу и његовим "црним звездама".

Асамоа Гијан, који је до сада дао два гола са беле тачке, узео је и овај пут лопту, али је погодио пречку. Овај пут, "трећа није била срећа" за Гијана, а Уругвајцима је пао камен са срца, нарочито Суарезу.

Пенал лутрију започели су Уругвајци, а сигуран извођач био је Форлан. Невероватна одлука Милована Рајевца, који је одлучио да први ударац изведе управо Гијан, који није донео победу, али је сада био сигуран.

Викторино је такође био сигуран у другој серији за Уругвај, као и Апија за Гану.

И Скоти је погодио мрежу, иако је шутирао по средини гола, а капитен Гане Менсах није успео да савлада Муслеру.

Али, уместо да Уругвај доведе на корак до победе, Макси Фереира шутира далеко изнад гола.

Међутим, Муслера брани и ударац Адије, па је Абреу могао да донесе одлуку ко је победник, што је и урадио веома хладнокрвно.

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара